Mali: Projekti sa Republikom Srpskom vredni 800 miliona evra 1Ministar finansija Sinisa Mali (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Ministar finansija Siniša Srbije Mali izjavio je danas da je Republika Srpska (RS) jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da su zajednički investicioni projekti vredni 800 miliona evra.

Mali je na konferenciji „Investicioni potencijali RS“ u Privrednoj komori Srbije (PKS) naveo da su ti projekti važni kako bi se podigao kvalitet života građana, ali i nivo konkurentnosti privrede u regionu.

„Jedan od prioriteta Srbije su investicije u putnu, železničku i ostalu infrastrukturu, kako bi se privreda dalje razvijala. Ove godine smo već dostigli nivo razmene koji je bio pre pandemije, a ovakve konferencije mogu samo dodatno da podstaknu obim razmene“, istakao je Mali.

Prema njegovim rečima, neki od projekata su u oblasti energetike, hidroelektrane, investicije u aerodrom Trebinje, završetak autoputa Beograd – Sarajevo.

„Ovo o čemu danas govorimo, potpisivanje sporazuma, otvaranje pogona, sve to ne bi bilo moguće bez kvalitetnih, auto puteva i povezanosti infrastrukturom“, kazao je ministar.

Mali je naglasio da je Srbija za RS najvažniji spoljnotrgovinski partner, kao i da je Srbija prvo uvozno, a treće izvozno tržište za RS.

On je podsetio da je Srbija 2014. godine donirala oko 80 miliona evra RS, i da je to iznos koji pokazuje stepen poverenja i prijateljstva dve zemlje.

„Plan je da model fiskalizacije koji planiramo da primenimo u Srbiji, takođe primenimo i u RS. Plan je i da banka Poštanska štedionica preuzme operacije bivše Komercijalne banke, odnosno NLB banke u RS, kako bi i taj deo finansijskog tržišta dodatno ojačali, da bude oslonac za dalji razvoj privrede i infrastrukturnih projekata“, rekao je ministar.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je da se na današnjem sastanku očekuju konkretni dogovori za određene privredne aktivnosti koje treba da se dese u pograničnom delu RS i Srbije, u slobodnim industrijskim zonama.

„Želimo da kreiramo te zone na potezu od Bratunca do Bijeljine, a privrednici su već izrazili želje da grade svoje proizvodne kapacitete na prostoru RS. Ovim želimo da obezbedimo radna mesta za ljude u pograničnim delovima RS, kako bi ih zadržali na tim prostzorima“, naveo je Višković.

Dodao je da će već danas biti potpisani konkretni ugovori između preduzeća koja žele svoje kapacitete da kreiraju na ovim područjima.

„Pre nekoliko dana smo u sklopu poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, sa predsednikom Pokrajinske vlade, dogovorili da privrednici sa prostora Vojvodine imaju podsticaje i vojvođanske vlade i RS ukoliko žele da investiraju u slobodne zone“, objasnio je Višković.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da su kompanije iz Srbije u RS do sada uložile više od milijardu evra, kao i da je Srbija tamo najveći investitor.

„Danas je sa nama samo 40 kompanija, ali interesovanje je mnogo veće. Osim razgovora o potencijalnim poslovima biće i konkretnih ugovora, jer već imamo nekoliko kompanija koje imaju planove šta bi želele da investiraju“, rekao je Čadež.

Predsednik Privredne komore RS Pero Ćorić ocenio je da u privlačenju investicija veliku ulogu moraju da imaju lokalne zejednice.

„Takođe, Vlada RS je opredeljenja za reformske mere, mnoga zakonska rešenja idu u pravcu privlačenja stranih investicija“, zaključio je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari