Mali: Vlada će ove nedelje usvojiti Zakon o metrou 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Ministar finansija Siniša Mali danas je izjavio da će do kraja nedelje Vlada Srbije usvojiti Predlog Zakona o metrou, koji će se pred poslanicima naći u naredne dve nedelje.

Taj zakon definiše proces izgradnje beogradskog metroa, a kako je rekao ministar, izgradnje prve linije dužine 21,3 kilometra biće započeta do kraja godne.

„Taj višedecenijski san krenućemo da ispunjavamo ove godine, i projekat metroa je važan ne samo za razvoj ekonomije i podizanje BDP-a, nego je i red da Beograd, možda jedini evropski grad sa toliko stanovnika, konačno dobije metro“, rekao je Mali u Skupštini.

On je poslanike pozvao da potvrde Aneks 1 Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji, objasnivši da se osim metroa ovaj sporazum odnosi i na unapređenje elektrodistributivnog sistena.

Ministar je predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Kine o uzajamnom priznavanju Programa AEO Uprave carina koji bi, kako je istakao, trebalo da doprinese uspostavljanju bližih ekonomskih odnosa dve zemlje.

„Cilj sporazuma je otklanjnaje prepreka u međusobnoj trgovini, bezbedniji protok roba, i još većoj trgovinskoj razmeni“, rekao je Mali.

Treći sporazim o kojem danas raspravljaju poslanici je Sporazuma o podsticanju investicija između Vlade Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, a koji je proizašao iz Vašingtonskog sporazuma koji potpisao Aleksandar Vučić sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Mali je dodao da je na osnovu ovog sporazuma tokom jučerašnjeg dana postignut dogovor sa američkom razvojnom agencijom o prvih 400 miliona dolara garantne šeme.

„Očekuje nas potpisivanje sporazuma, i u narednih mesec dva novac bi trebalo da bude na raspolaganju za kredite za likvidnost, investicije i sve što doprinosi ekonomskom razvoju zemlje, a daje i kredibilitet reformama i odgovornoj ekonomskoj politici Srbije“, rekao je ministar.

Poslanici će, kako je najavljeno, danas razmotriti ova tri sporazuma kao i amandmane na set finansijskih zakona.

Očekuje se da i glasanje bude završeno do 16 časova, kako bi čelnici Skupštine Srbije u 17 časova mogli da učestvuju na međustranačkom dijalogu sa strankama koje ne žele razgovor uz posredovanje evropskih parlamentaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari