Mali: Vlada Srbije će danas odlučivati o pomoći građanima i privredi 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Vlada Srbije će danas odlučivati o četiri uredbe o pomoći građanima i privredi, a neki vid pomoći će se isplaćivati svakog meseca, rekao je ministar finansija Siniša Mali za RTS, i najavio da će se tokom aprila ići na rebalans budžeta.

Kada je reč o četiri uredbe koje će se naći pred Vladom, Mali je objasnio da prva predviđa isplatu 60 evra pomoći za sve one nezaposlene koji su na današnji dan registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Rekao je da će se odlučivati i o pomoći građanima koji žive na Kosovu i Metohiji, i da je predviđena isplata po 100 evra za sve one koji žive tamo, uključujući i decu, a 200 evra za one koji su nezaposleni.

„Danas takođe ide odluka Vlade i to je važna vest za sve – dve pune minimalne zarade ćemo izdvojiti za zaposlene u turizmu, u ugostiteljstvu“, izjavio je Mali i dodao da će svako od zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu dobiti po 500 evra.

Mali je dodao da penzioneri i građani sa Kosova i Metohije ne moraju da se prijavljuju za isplatu pomoći, dok će za ostale građane prijava trajati do 15. maja, dok će 5. maja krenuti prijava preko kol-centra i podsetio da će se sve odvijati na isti način kao prošle godine, kada je pomoć dobilo 6,2 miliona građana.

Govoreći o tome kada građani mogu očekivati koju vrstu pomoći iz budžeta, rekao je da je u aprilu već isplaćena polovina minimalne zarade za zaposlene, a isto toliko će biti isplaćeno i u maju i junu.

Po 600 evra po autobusu država će isplatiti prevoznicima i to za period od aprila do septembra. Osim toga, gradski hoteli će u aprilu dobiti 350 evra po krevetu i 150 evra po sobi.

U maju i novembru će svi punoletni građani dobiti po 30 evra, a u septembru će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra, najavio je Mali. Podsetio je da je ukupna vrednost trećeg paketa pomoći 257 milijardi dinara.

Ministar finansija istakao je da se na rebalans budžeta u aprilu ide iz dva razloga – ublažavanja posledica izazvanih pandemijom korona virusa, povećnja broja kapitalnih investicija, ali i nastavka izgradnje zdravstvene infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari