Malinari nastavljaju proteste 1

Proizvođači malina iz leskovačkog kraja organizovali su protestni skup tokom vikenda kako bi javnost upoznali sa problemom oko otkupne cene maline, koja je u ovom kraju 120 dinara po kilogramu.

Član organizacionog odbora protesta malinara Dragan Miljković iz Lebana rekao je da je jedan od zahteva da ova cena, sa kojom su vlasnici hladnjača i otkupljivači izašli pred malinare, bude akontna i da se sačeka konačna cena koja će biti istaknuta za celu Srbiju, pogotovo za zapadnu.
Proizvođači malina bi, kako kaže, vrlo brzo trebalo da „naprave udruženje preko koga će zajednički delovati i tako aktivno učestvovati u pregovorima sa vlasnicima hladnjača za koje kažu da drže monopol i tako ostvaruju najveću zaradu“.

– Po otkupnoj ceni od 120 dinara nama ostane jedva 10 do 15 dinara zarade. Oni malinu izvoze po ceni od tri do pet evra, ako nama plate evro, neka imaju još jedan evro za ostale troškove, lako je onda izračunati da njima ide najveći deo zarade – objašnjava Miljković. Protesti će biti nastavljeni sve dok se ne nađe rešenje kako bi svi imali koristi, poručuju malinari. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović juče je poručio da će svi proizvođači biti zadovoljni.

– Ovaj proizvod sa 250 miliona dolara učestvuje u našem izvozu. Mi moramo mnogo da radimo. Moramo da pomognemo ljudima da sa određenim alatima sačuvaju robu, pa da je kasnije izvezu. Moramo da vodimo računa o svim proizvođačima, ali i o bilansima. Učinićemo sve da neko ne ugrozi tržište – rekao je Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari