Markione potvrdio: "Fijat 500L" ostaje u Kragujevcu 1Foto: EPA-EFE CYRIL ZINGARO

Serđo Markione, generalni direktor Fijat Krajsler automobila (FCA), danas je na predstavljanju strategije razvoja ove kompanije u naredne četiri godine rekao je da će „fijat 500L“ nastaviti da se proizvodi u Srbiji, dok će se proizvodnja „pande“ preseliti u Poljsku.

On najavio da će se u zapadnoevropskim fabrikama proizvoditi premijum modeli ove kompanije.

U sklopu transformacije kompanije ka novim trendovima, Markione je najavio potpuni prestanak proizvodnje dizel automobila u Evropi do 2021. godine zbog negativnog stava i regulatora i kupaca prema njima.

Uporedo sa tim FCA će do 2022. godine uložiti devet milijardi evra u proizvodnju električnih automobila.

Markione je rekao i da će model 500L dobiti hibridnu verziju, a da će za proizvodnju električnih automobila biti prilagođene fabrike u Italiji koje bi trebalo da budu spremne do 2022. godine.

Inače, mnogi su očekivali da ovo obraćanje Markionea bude oproštajno. On se osvrnuo na poslednjih 14 godina kako je na čelu kompanije i njene uspehe. Markione je na čelo kompanije pred bankrotom došao 2004. i ne samo što je spasio italijanski industrijski ponos već je posle pet godina kupio američki Krajsler koji se takođe nalazio pred bankrotom. Usput je i iz sastava kompanije izdvojio Ferari. Tokom njegovog upravljanja kompanijom vrednost Fijata i njegovih zavisnih kompanija na berzi je udesetostručena.

Inače u predstavljanju brendova, potpuno su zanemareni glavni Fijat i Krajsler, dok je akcenat bačen na Džip, Alfa Romeo i Maserati od kog želi da napravi proizvođača luksuznih sportskih električnih automobila koji bi parirali Tesli. Inače delove za Maserati će obezbeđivati Ferari.

Inače, gosti Fijata na stazi Baloko kod Torina, gde je predstavljena strategija, na ulazu su dobili kutiju slatkiša sa porukom „Keš: Kako je sladak“. Poruka se odnosi na ispunjenje jednog od najambicioznijih ciljeva, poslovnu godinu sa pozitivnim tokom gotovine.

Kako je objasnio finansijski direktor Ričard Palmer, Fijat namerava da udvostruči profit u sledećih pet godina uz kreiranje priliva slobodne gotovine (kada se oduzmu kapitalni troškovi) od 30 milijardi evra u ovom periodu. Plan je da oko 20 odsto profita bude raspodeljeno u dividendama, što bi značilo oko šest milijardi evra tokom pet godina.

Menadžment očekuje da se da do 2022. godine EBITDA skoči na 13 do 16 milijardi evra sa 6,6 milijardi u 2017. godini. Doduše u prošlogodišnje brojke nije uključeno poslovanje proizvođača komponenti Manjeti Mareli koji bi trebalo da bude izdvojen iz kompanije do kraja 2019. godine. Takođe su najavljena kapitalna ulaganja od 45 milijardi evra u ovom periodu, pre svega u razvoj električnih i autonomnih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari