Matić: Gubici srpskog turizma u 2020. približno milijardu evra 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da će gubici domaćeg turizma u ovoj godini, zbog pandemije korona virusa, iznositi približno milijardu evra.

Matić je podsetila da je država zbog toga još na početku godine donela nekoliko ključnih mera, pre svega Uredbu o zamenskim putovanjima, jer su turističke agencije bile u problemu zbog već ugovorenih aranžmana vrednih oko 85 miliona evra, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, u trenutku kada se shvatilo da će turistička sezona propasti, država je pomogla da agencije ne bankrotiraju.

Ona je istakla da je veliku podršku države dobio sektor hotelijerstva i da je 312 hotela u 68 mesta u Srbiji dobilo pomoć od 10,5 miliona evra, uz pojašnjenje da je reč o subvencijama od 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnim jedinicima.

Matić je ukazala i da se menjaju prioriteti u domaćem tuzimu u pogoršanim epidemiološkim uslovima i da sve više dobijaju na značaju destinacije u kojima porodice mogu da se izoluju i u kojima ima sadržaja za planinarenje, pešačenje, biciklizam.

Dodala je da se zbog toga ove godine ispostavilo da su u seoskom turizmu ograničeni smeštajni kapaciteti, pa će se na razvoju te oblasti turizma u buduće više raditi.

Matić je, govoreći o sektoru trgovine, istakla da u Srbiji nije bilo nestašica proizvoda i da su prodavnice od početka pandemije dobro snabdevene, za razliku od nekih drugih zemalja.

Navela je da je bilo dovoljno domaćih i uvoznih proizvoda, te da je kratak zastoj sa snabdevanjem brašnom i kvascem, brzo rešen.

Ministarka je naglasila da će prioriteti za resorno ministarstvo u narednom periodu biti da se turizam izvede iz krize, kao i da se nastavi projekat izgradnje lokalnih računarskih mreža u osnovnim školama.

Ona je rekla da je završena mreža u 900 škola, a sledeće godine planiran je završetak u još 500 škola, čime će sve škole biti pokrivene računarskom mrežom.

Istakla je i da je započet veliki projekat postavljanja širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim krajevima.

Matić je naglasila da to znači da će ekonomski najnerazvijeniji krajevi dobiti telekomunikacionu infrastrukturu koja, pored putne i železničke infrastrukture, predstavlja osnov za ostanak građana u tim krajevima, dalji ekonomski razvoj i privlačenje stranih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari