Mediji: Firma povezana sa Borovicom uspešno posluje dok njegova preduzeća duguju državi 1Foto: Pixabay/stevepb

Preduzeće „DMB Shipping“, koje se nalazi se na istoj adresi na kojoj su se nekada nalazile propale firme kontroverznog biznismena Dušana Borovice, povezano je sa Borovicom i godinama ubire profit, piše portal 021.rs.

Preduzeće je osnovala Marija Mesarović sa 1.000 dinara novčanog uloga, a danas ostvaruje milionske profite u oblasti prevoza tereta unutrašnjim plovnim putevima i iskopavanja rečnih nanosa.

Istraživanje 021.rs pokazalo je da je to preduzeće povezano sa Dušanom Borovicom, kako imovinski, tako i kroz kontakte sa ključnim ljudima „DMB Shippinga“, iako to u ovom preduzeću negiraju.

Borovica je jedan od najvećih poreskih dužnika u zemlji sa dugom od oko milijardu dinara.

Ledolomci „Čakor“ i „Vučevo“ godinama su bili usidreni uz kej u Novom Sadu, propadajući baš kao i privredni gigant „Heroj Pinki“, kojem su nekada pripadali. Potonuće brodova se dogodilo u maju 2020, a za njihovo odlačenje na drugu lokaciju bila je zadužena firma „DMB Shipping“.

Adresa propalih Borovičinih preduzeća, „Borovica-transport“ i „Borovica transport – Put“, i sadašnjeg „DMB Shippinga“, nije jedino što povezuje ove dve firme. Još jedno aktivno preduzeće Dušana Borovice, „Bački putevi“, smešteno je, kao i „DMB Shipping“, na adresi Ulica Augusta Cesareca bb, Ruma.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Dragana Orlić je direktorka „DMB Shippinga“ od 6. juna 2019. godine. Kako piše 021.rs, Orlić je bila direktorka i u preduzeću „Borovica transport – Put“ sve do maja 2020.

U „DMB Shipping“ su rekli da ne postoji veza ove kompanije sa Dušanom Borovicom, dodajući da je „apsurdno komentarisati čaršijske priče naročito iz situacije uklanjanja ledolomaca sa keja u Novom Sadu“. Govoreći o direktorskim funkcijama Orlić je rekla je da ima prava da promeni posao i poslodavca.

Veza „DMB Shipping“ – Borovica postoji i preko Konzorcijuma Rast, u kom je trećinu udela imalo preduzeće „Borovica transport“. U septembru 2017. godine ono je obrisano iz registra i umesto njega, sa istim vlasničkim udelom upisan je „DMB Shipping“.

Dokumentacija do koje je došao 021.rs pokazuje da je deo imovine, a pre svega više brodova koji su pripadali akcionarskom društvu „Dunav grupa agregati“ Dušana Borovice, završio u vlasništvu „DMB Shippinga“.

Prema pisanju lista „Zrenjanin“, Borovica je osuđen na godinu dana kućnog zatvora zbog pronevera prilikom radova u Novoj Crnji i Žitištu, kada je novac namenjen preduzeću „Vojvodina put – Zrenjanin“ prebacivani na račun „Borovica transporta“.

Osim slučaja u Novoj Crnji, bio je uhapšen i 2013. godine, kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal povelo istragu protiv njega zbog spornih kredita Razvojne banke Vojvodine.

Borovica je, između ostalog, bio i prvi biznismen koji je, u okviru Konzorcijuma Rast, dobio prvu koncesiju za auto-put dodeljenu u Srbiji. U pitanju je bila izgradnja leve trake auto-puta Beograd – Novi Sad.

Grad Novi Sad potražuje od „Borovica transporta“ gotovo 792,3 miliona dinara za radove na Bulevaru Evrope, koji nikad nisu izvedeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari