Novi Sad tužio tri firme koje povezuju Dušana Borovicu, traži više od 1,4 milijarde dinara 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Grad Novi Sad tužio je kompanije „Dunav grupa“, „Dunav grupa agregati“ i „DMB Shipping“ i traži u parničnom postupku više od 1,4 milijarde dinara, piše danas portal 021.rs.

Tužena preduzeća povezuje kontroverzni biznismen Dušan Borovica, koji je u novembru prošle godine nepravnosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog sumnji na malverzacije u Razvojnoj banci Vojvodine.

Vlasnik 100 odsto akcija u „Dunav grupa agregati“ je „Dunav grupa DOO“, koje prema podacima Agencije za privredne registre zastupa Dušan Borovica.

„DMB Shipping“ je u vlasništvu Marije Mesarović, čiji rukovodioci su u poslovno-privatnoj povezanosti sa Dušanom Borovicom.

Gradska poreska uprava tužila je tri preduzeća 13. januara, a sva tri preduzeća odgovorila su na tužbu do 23. februara.

„Pravni osnov podnošenja tužbe protiv tuženih radi poništaja ugovora je zaštita imovinskih prava i interesa Grada Novog Sada sa ciljem naplate priznatog potraživanja nadležne Gradske poreske uprave. U navedenoj pravnoj stvari Gradska poreska uprava bila je stečani poverilac u postupku koji se vodio pred privrednim sudom u Novom Sadu“, navodi se u odgovoru grada.

Dodali su da je tužba „proizašla iz stečajnog postupka koji se vodio protiv ‘Dunav grupa agregati’ i vezana je isključivo za potraživanje gradske poreske uprave od ovog dužnika“.

Prema saznanjima 021.rs, Gradsko pravobranilaštvo spornim nalazi jedan ugovor o hipoteci nad brodom, kao i ugovor o ustanovljenju hipoteke, oba iz 2018. godine, koji uključuju „DMB Shipping“ sa jedne i „Dunav grupu“, odnosno „Dunav grupu agregati“ sa druge strane.

Više brodova koji su pripadali „Dunav grupi agregati“ završilo je u vlasništvu kompanije Marije Mesarović.

Novi Sad i dalje potražuje oko 800 miliona dinara od preduzeća „Borovica transport“, koje nikada nije izvelo radove na Bulevaru Evrope u Novom Sadu.

Sud je presudio u korist grada, ali je pre toga, 2013. godine, doneta odluka kojom se „Borovica transportu“ zabranjuje da do okončanja postupka raspolaže određenim nekretninama u Rumi. Nakon što je presuda postala pravnosnažna, grad nije iskoristio priliku da iskaže pravnosnažnost u pravom trenutku.

U martu prošle godine „Borovica transport“ oglašen je na prodaju, a procenjena vrednost ove kompanije bila je veća od 144,8 miliona dinara.

Kao jedini zainteresovani učesnik javne prodaje javio se „DMB Shipping“, koji je kupio preduzeće po upola manjoj ceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari