Mediji: Prva petoletka preuzima i poslove drugih delova vojne industrije 1Foto: Beta/Zastava oružje AD/DS (Ilustracija)

Vojna fabrika „Prva petoletka“ iz Trstenika u poslednje vreme se ističe po uspesima na domaćem i internacionalnom tržištu a uz svoju tradicionalnu proizvodnju ta kompanija počela je da preuzima i poslove drugih segmenata namenske industrije, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, „Prva petoletka“ iz Trstenika (PPT) do sada je kao svoje adute imala minobacače svih kalibara, ručne bacače granata i stajne trapove za avione Orao, Supergaleb, Lasta i Utva ali je u poslednje vreme počela da proizvodi i digitalizovani samohodni višecevni lanser raketa Oganj, PVO sistem Pasars i besposadnu robotizovanu platformu Mali Miloš, koju je projektovao Vojno-tehnički institut iz Žarkova.

„Takođe, ova firma se smatra primerom proizvođača naoružanja bez pompe, afera i produžavanja rokova“, navodi se.

Portal dodaje da već nekoliko godina firma iz Trstenika radi nadogradnju kamiona FAP za potrebe Vojske Srbije, a tu je i sistem PVO Pasars koji još nije dobio svoju finalnu verziju, iako se dugo najavljuje.

„Stručnjaci iz Trstenika rade serijsku modernizaciju višecevnog lansera raketa Oganj. U moru najava i brojnih razvojnih projekata, digitalizovani Oganj је jedini kompletno prošao proceduru za prijem u jedinice VS i njime je opremljena baterija iz artiljerijsko-raketnog diviziona Prve brigade. Na digitalizovanom Ognju primenjena su rešenja lansera raketa Morava, čiju je integraciju vršila Industrija motora 14. oktobar iz Kruševca. Međutim, 14. oktobar je prvo otišao u stečaj, a zatim je privatizovan i to je jedan od razloga zašto Morava godinama nije ulazila u naoružanje iako je još početkom 2015. godine predstavljen nulti model“, navodi se.

Dodaje se da je PPT proizvođač i modularnog Ognja, koji prema planovima treba da ima mogućnosti lansiranja više tipova raketa koje se prave u Srbiji, a da se već neko vreme prave i plastični delovi za puške Zastava oružja, što je ranije radio Tehničko-remontni zavod iz Bratunca.

„Od svih zvaničnih informacija koje govore o uspesima PPT, najsloženije u tehničkom i pravnom smislu jeste vozilo NTV (Novo terensko vozilo). Originalni proizvođač NTV je Zastava Tervo iz Kragujevca, formirana posle odlaska firme Zastava Kamioni u stečaj 2017. godine“, piše u tekstu.

Portal navodi da je PPT i veliki izvoznik, pre svega na područje Bliskog Istoka.

„To je izvuklo firmu iz teške situacije, a samo 2015. i 2016. godine kada izvezeno više od 3.600 minobacača… Poslednju put u centru pažnje javnosti PPT našla se tokom rata u Nagorno Karabahu, kada su mediji preneli da je trgovac oružjem Slobodan Tešić preko svoje firme ‘Vektura Trans’ izvozio oružje u Jermeniju, između ostalog i minobacače iz Trstenika“, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari