Mere Vlade protiv korone: Penzionerima 4.000 dinara jednokratne pomoći 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić najavila je danas mere za ublažavanje negativnih ekonomskih uticaja epidemije korona virusa u Srbiji, među kojima je izdvajanje još 200 miliona evra za kapitalne investicije i jednokratna pomoć penzionerima od 4.000 dinara.

Posle odluke Narodne banke Srbije (NBS) da smanji referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, čime je povećana likvidnost u privredi, Vlada Srbije donela je odluku da izdvoji dodatne 24 milijarde dinara ili oko 200 miliona evra za kapitalne investicije, naglasila je premijerka.

Ona je istakla da će na predlog predsednika Srbije, u narednih mesec dana iz budžeta penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od najmanje 4.000 dinara.

Premijerka je posebno naglasila da ove mere ni na koji način ne ugrožavaju fiskalnu i makroekonomsku stabilnost.

Brnabić je istakla da će, zbog pandemije korona virusa, globalna ekonomija, prema konzervativnijim procenama, u ovoj godini imati manji rast za 0,5 odsto.

U Srbiji su, prema njenim rečima, najugroženiji turizam, transport i logistika.

Kao meru za pomoć turizmu, Vlada Srbije je izdala dodatnih 60.000 vaučera za domaće turiste, a planiran je i sastanak sa hotelirijerima.

Ana Brnabić je naglasila da zaliha prehrambenih proizvoda ima dovoljno, i da je snabdevenost prodajnih objekata dobra i da nema razloga da gradjani prave zalihe.

Ona je naglasila da je održan i sastanak sa proizvodjačima higijenskih maski i dezifenkcionih sredstava, kako bi se obezbedile dovoljne količine ovih medicinskih sredstava.

Što se tiče privrede, prema rečima premijerke, situacija je stabilna i pod kontrolom, i nema razloga za paniku.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Ana Brnabić je naglasila da Srbija ima dovoljan broj respiratora, ali nije mogla da precizira njihov broj, jer se to tretira, kako je rekla, kao državna tajna.

Javni poziv za nabavku novih respiratora objasnila je kao meru koja treba dodatno da poboljša situaciju u tom segmentu.

Ona je naglasila da je teško predvideti ekonomske posledice epidemije korona virusa na privredni rast Srbije u ovoj godini, koji je planiran na nivou od četiri odsto, ali je dodala da će Vlada Srbije sve učiniti da on i pored toga bude ostvaren.

Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da u ovom trenutku na računu budžeta ima 168 milijardi dinar što je više nego dovoljno za izmirenje obaveza državne kase i isplatu plata i penzija.

On je istakao da je stabilna finansijska situacija rezultat uspešne fiskalne konsolidacije i činjenice da je budžet Srbije već četiri godine u suficitu.

Siniša Mali je istakao da će ove godine u javne investicije ukupno biti uloženo 285 milijardi dinara.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež naglasio je da redovno prate snabdevenost prodajnih objekata trgovinskih lanaca i da je snabdevenost dobra i stabilna.

On je istakao da su u PKS otvorili poseban info servis za preduzeća, za pomoć u rešavanju problema i štete koje firme imaju sa epidemijom korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari