Srbija protiv nasilja danas na sastanku, zahtevi i dalje neispunjeni 1Foto: Lena Stevanović

Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) će otići na sastanak sa predstavnicima vlasti, zakazan za danas u 9 časova, uprkos tome što je predsednica Skupštine Ana Brnabić odbila gotovo sve njihove zahteve i predloge. Dok baš iz tog razloga Nova Demokratska stranka Srbije ponovo neće otići.

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde za Danas je potvrdila da će sve stranke SPN otići na današnji sastanak na kom će se raspravljati o daljoj implementaciji preporuka ODIHR-a.

Na sastanak ih je u ponedeljak pozvala Brnabić, nakon što je izjavila da će od do tada pristiglih predloga prihvatiti svaki osim onog koji se tiče odlaganja beogradskih izbora i spajanja beogradskih i lokalnih izbora jer je, kako je rekla, “direktno suprotan Ustavu Republike Srbije“.

Brnabić je potvrdila da će izbori u Beogradu biti sigurno 2. juna, a da se za one u ostalih šezdesetak opština, može razgovarati sa opozicijom o odlaganju za septembar ili oktobar, kako bi se primenile sve preporuke ODIHR.

Ipak, u utorak su stigle nove preporuke opozicije u kojima se predlaže da izbori za odbornike Skupštine grada Beograda i skupštine svih opština, gradova i gradskih opština u Srbiji budu održani u istom danu, najranije šest meseci od ispunjenja svih preporuka ODIHR, a najkasnije do kraja 2024. godine.

Kako se navodi u dokumentu, to bi bilo moguće izmenama Ustavnog zakona, za koju je potrebna dvotrećinska većina u Skupštini, a time bi se omogućile promene zakona, neophodne za ostvarivanje preporuka ODIHR.

Ipak, Brnabić je na jučerašnjoj konferenciji za štampu odbacila mogućnost razgovora o predlozima koje je SPN dostavio danas.

“Za neverovati je vrhunska neodgovornost opozicione koalicije Srbija protiv nasilja. Od njih mi je danas stigao novi predlog koji nema nikakve veze sa onim prethodnim zahtevima,” rekla je Brnabić.

“Dakle nema veze kad je vreme lokalnim izborima i koliki je zagarantovani mandat. Nije prošlo ni nepunih sedam dana od kako sam vam rekla da neću da prihvatim nikakve presedane jer tu kraja nema. To se sada pokazalo. Prvo su tražili da nekome na silu skratimo mandat i rekli da nije strašno jer se skraćuje 30 dana. Rekla sam kada jednom skratite, to postaje samo tehnikalija, ni nije važno da li je 30 ili 300 dana – istakla je ona.

Brnabić je navela da za opoziciju nema “ni Ustava ni zakona i demokratskih normi i principa. Kad oni hoće i kako oni hoće. Kada Đilas kaže.”

Ona je na kraju konferencije rekla da na današnjem sastanku neće biti razgovora o poslednjim predlozima opozicije jer su, kako tvrdi, u suprotnosti sa ODIHR preporukama, ali je istakla da će radna grupe za primenu ODIHR preporuka kao i radna grupe za uvid i reviziju biračkog spiska biti formirane do kraja nedelje „u skladu sa onim što traži opozicija“ i pozvala opozicione predstavnike da učestvuju ako žele.

Govoreći o ovim predlozima, predsednik Demokratske stranke (DS), Zoran Lutovac rekao je za Danas da “ovo što Ana Brnabić stavlja na dnevni red ne predstavlja sveobuhvatne zakonske promene koje je ODIHR tražio” i dodao da je SPN zbog toga “formulisao zahteve po prioritetima”.

On je rekao da ono što Brnabić stavlja na dnevni red “nije prioritetno” kao i da su u pitanju “nedovoljne promene predložene bez konsultovanja sa opozicijom i civilnim društvom”.

“Nista od toga što je značajno za izborne uslove ne moze da se reši u ovako kratkom roku do 2. juna, te smo predložili putem izmena i dopuna Ustavnog zakona da se objedinjeni izbori održe na jesen,” zaključio je Lutovac.

Iako će koalicija SPN otići na sutrašnji sastanak, nije sigurno hoće li to dati rezultata nakon jučerašnjeg nastupa Ane Brnabić.

Predsednik stranke Srce Zdravko Ponoš je juče na društvenoj mreži X, kao reakciju na konferenciju Ane Brnabić, napisao: “Ana Brnabić nam je upravo saopštila da će vlast na ponovljene beogradske izbore, koje je raspisala za 2. jun, ići i bez opozicije. Ajd da vidimo dokle ćete sami stići”, i time možda najavio ideju bojkota o kojoj se ovih dana govorilo.

Sa druge strane, Nova Demokratska stranka Srbije ostaje pri stavu da na sastanke ne ide jer “ne želi da učestvuje u igrama vlasti i fingiranju razgovora”, rekao je za Danas potpredsednik te stranke Predrag Marsenić.

“Očigledno je da ne postoji dobra volja sa njihove strane da se kriza reši, pre svega imajući u vidu da je od prvog sastanka prošlo više od dve nedelje a ništa još uvek nije urađeno kada su u pitanju prve dve tačke iz zahteva, koje su navodno načelno prihvaćene,” obrazložio je Marsenić i upitao “Šta je sprečilo vlast da krene sa sprovođenjem te dve tačke?”

“Oni očigledno ne žele da naprave bilo kakav realan ustupak, sve ostaje na obećanjima kojima više niko ne veruje i odgovornost za nastavak krize u kojoj se nalazimo kao društvo i država, biće samo njihova,” zaključio je Marsenić.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, predstavnici opozicije u stalnom su međusobnom kontaktu i pokušavaju da dođu do zajedničkog stava šta raditi dalje. Naši izvori među opozicionarima navode da je jasno da vlast ne namerava da prestane s krađom izbora i da opozicija mora tome da se suprotstavi.

Kako nam je rečeno, jedan deo opozicionara smatra da je bojkot jedini pravi način, dok drugi misle da su promene na bolje i dalje moguće. U svakom slučaju, obe opcije žele da iscrpu svaku mogućnost za pritisak na vlast i zato opozicija ima spremne predloge kako doći do odlaganja beogradskih izbora zakazanih za 2. jun koji bi se odžali zajendo sa svim lokalnim do kraja 2024.

Kako nezvanično saznajemo iz diplomatskih izvora, u toku su i intenzivni razgovori zainteresovanih ambasasdora u Srbiji sa predstavnicima opozicije o aktuelnim izbornim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari