Marinković: Poslednji predlog opozicije citostatik „za naš bolesni organizam“ 1foto M.K./ATAImages

Profesor Ustavnog prava i član Republičke izborne komisije (RIK) Tanasije Marinković rekao je da su raniji predlozi opozicije o izborima bili postupni i proporcionalni, a da je ovaj poslednji koji se tiče Ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava – citostatik „za naš bolesni organizam“. Dodao je da je za to odgovorna predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić, koja i predsedava razgovorima opozicije i vlasti o izborima i izbornim uslovima.

Koalicija Srbija protiv nasilja dala je predlog kako da se svi lokalni izbori održe u jednom danu, a to su izmene Ustavnog zakona.

Marinković za N1 kaže da je jasno koja je pozadina „manipulacije“ da se lokalni izbori održavaju u četiri termina – „da bi se omogućila migracija stanovništva“.

„Ovim Ustavnim zakonom, o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava, se omogućava objedinjavanje tih izbora u jednom terminu i u roku koji bi nam dopustio da ispunimo ove preporuke odgovorno. Dakle, nije suština u odlaganju termina izbora, već u, prvo – uspostavljanju zakona i drugih podzakonskih akata kojima se primenjuju odgovarajuće preporuke, a potom i u radu upravnih organa, organa tužilaštva, organa sudstva, svih agencija koje su adresirane u izveštaju“, objašnjava Marinković.

Dodaje da su i koalicije SPN, NADA, druge političke organizacije, kao i Proglas pokušavale prvo sa poroporcionalnim i postepenim predlozima, ali da su svi do sada odbijeni zbog čega se na kraju došlo do ovog.

„Ovo što smo mi nudili za jun mesec je vrlo jednostavna pravna metoda, a to je da se u izuzetnim okolnostima, kada je neophodno ostvariti jedan viši nacionalni interes, da se zakon primeni retroaktivno, pri čemu prvobitna ideja da se izbori objedine, dakle, junski izbori, početkom juna čak i nije podrazumevala retroaktivnu primenu zakona, već skraćivanje određenih zakonskih rokova. Dakle, to čak i nema veze sa retroaktivnošću. Tu smo predložili kraj juna što bi bila retroaktivnost. E, sad smo došli do toga, pošto ništa od toga ne funkcioniše. A ona ovo namerno radi, da bi kupovala vreme, da ne bi moglo ništa da se primeni“, istakao je gost Studija lajv.

Dodao je da se došlo do kraja svih rokova, odnosno da su prekoračeni zbog odgovornosti predsednice parlamenta.

„Ovo što predlažemo sada… da se celokupno zakonodavstvo koje je potrebno da se izmeni u skladu sa ODIHR-ovim preporukama, da ti zakoni počnu da dobijaju svoj život, da počnu da se primenjuju i da na kraju se izbori održe u nekom periodu između oktobra i decembra meseca ove godine. Dakle, to jeste jedna izuzetna mera… Ovo jeste jedan citostatik koji treba sada primeniti na naš bolesni organizam, ali nismo mi doveli Srbiju u to stanje“, kazao je profesor Ustanog prava.

Prema njegovom mišljenju, Brnabić treba da se skloni sa mesta predsedavajuće razgovorima i da se u njih uvede posrednik.

Marinković kaže da je Brnabić ODIHR-u poslala svoje predloge, na koje je ta organizacija odgovorila da nisu u pianju celokupne zakonske izmene koje su tražene u preporukama, već samo parcijalne.

„Dakle, ovo je nedovoljno – kvantitativno posmatrano. Ovo nije kvalitetno, to je druga stvar. Dakle, to je prva napomena koja stoji, prvi odeljak. Kvalitativno, ovo nije doneto u transparentnom i inkluzivnom procesu. Ovo je donela jedna strana, to je nacrtano. Gde su ovde politički akteri, gde je ovde civilno društvo? To izličito tu stoji“, preneo je profesor Marinković ocenu koju je ODIHR dao predlozima Ane Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari