Opozicija poslala Brnabić predloge za usvajanje Ustavnog zakona: Lokalni i beogradski izbori da se održe na jesen 1foto A.H./ATAImages

Poslanici koalicije „Srbija protiv nasilja“ uputili su predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić predlog o izmenama i dopunama Ustavnog zakona u kojem se predlaže da se lokalni i beogradski izbori održe istovremeno, na jesen ove godine.

U dokumentu koji je poslat Brnabić, navodi se se Srbija nalazi u složenoj ustavnoj krizi, koja ima svoju međunarodnu dimenziju, te da su izbori u prethodnim godinama sistematski razdvajani termini u kojima se biraju skupštine jedinice lokalne samouprave, te je stoga njihov predlog da se održe svi izbori za jedinice lokalne samouprave u istom danu, 2024. godine.

U dokumentu koji je objavila Nova s piše da izbori za Skupštinu grada Beograda i skupštine svih opština, gradova i gradskih opština u Srbiji treba da se održe u istom danu najranije šest meseci od stupanja na snagu poslednjeg donetog zakona, a najkasnije do kraja 2024. godine.

„Narodna skupština doneće zakone o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu“, navedeno je u predlogu.

Predviđeno je da organi grada Beograda, opština, gradova i gradskih opština koji su obavljali funkcije u trenutku stupanja na snagu ovog Ustavnog zakona, nastavljaju rad do dana konstitituisanja novih skupština.

U dokumentu koji je opozicija uputila, navodi se da ustavni osnov za donošenje Ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije sadržan je u članu 205. Ustava, prema kojem se za sprovođenje promene Ustava donosi Ustavni zakon dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika.

Države, kaže se, mogu naići i na izazove u uspostavljanju novih instituta i konstituisanju novih organa vlasti u vremenu koje je bliže ili dalje od trenutka promene ustava, pa se tada donosi ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog zakona za sprovođenje ustava u cilju prevazilaženja problema upotrebom ustavom opravdanih procesnih mehanizama.

„O tome postoje uporedni primeri, poput iskustava Crne Gore, Hrvatske i Slovenije“, navodi se u obrazloženju i dodaje da je slična ; praksa viđena i ranije u Srbiji.

Brnabić je juče odbila predlog opozicije da se beogradski izbori odlože, jer bi time, kako je rekla, bio prekršen Ustav.

Nove konsultacije kod Ane Brnabić zakazane su za sredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari