Ana Brnabić o novom zahtevu Srbije protiv nasilja: Vrhunska neodgovornost opozicije, hoće izbore kad Đilas kaže 1Foto: orintscreen N1

Za neverovati je vrhunska neodgovornost opozicione koalicije Srbija protiv nasilja. Od njih mi je danas stigao novi predlog koji nema nikakve veze sa onim prethodnim zahtevima, rekla je predsednica Skupštine Ana Brnabić na konferenciji u Narodnoj skupštini.

Prema njenim rečima ona je zakazala konferenciju kako bi svi građani videli o čemu se radi.

Ona je rekla da je novi zahtev da Narodna skupština dvotrćinskom većinom usvoji izmene Ustavnog zakona kojim bi se svi lokalni izbori i beogradski izbori održali u istom danu 2024.

– Dakle neam veze kad je vreme lokalnim izborima i koliki je zagaranntovani mandat. Nije prošlo ni nepunih sedam dana od kako sam vam rekla da neću da prihvatim nikakve presedane jer tu kraja nema. To se sada pokazalo. Prvo su tražili da nekome na silu skratumo mandat i rekli da nije strašno jer se skraćuje 30 dana. Rekla sam kaad jednom skartite to postaje samo tehnikalija ni nije važno da li je 30 ili 300 dana – istakal je ona.

Prema njenim rečima, opozicija Ustavnim zakonom traži da se nekim loklanim saupravama biti produžen a nekima skraćen mandat.

– Nikakvih princima nema. Hajde da svi izbori budu kada Đilasova opozicija kaže bez obzira na demokatske principe, Ustav i zakone – navela je ona uz opasku da bi tako izgledala Srbija da se pitaju oni koji su se danas „usudili i dznuli da pošalju ovaj predlog“.

– Nema ni Ustav ni zakona i demokratskih normi i principa. Kad oni hoće i kako oni hoće. Kada Đilas kaže – navodi ona.

Kako je ponovila sada opozicija predlaže skraćenje mandata nekim lolaknim samoupravama za više od tri godine.

Prema njenim rečima, zabavno joj je bilo što su je političke stranke grupisane oko koaliciej SPN obavestili da su pre četiri daan 12. aprila obratuli OEBS sa zahtevom da OEBS posreduje u postpreeizbornoj krizi u Srbiji, kako su to nazvali.

Ona je ponovila da je prihvatila deo prethodnih zahteva koalicije Srbija protiv nisilja i nevladinih organizacija osim onog da beogradski izbori ne budu 2. juna.

– Prihvatila sam gotov sve predloge osim jednog koji je direktno suprotan Ustavu, a to je da obustavimo sve izborne radnje za izbor odbornika za Skupštinu grada Beograda i odložimo izbore do daljnjeg. To ne mogu da prihvatim – navela je ona.

Brnabić je najavila i formiranje radne grupe za primenu ODIHR preporuka kao i radne grupe za uvid i reviziju biračkog spiska do kraja nedelje „u skladu sa onim što traži opozicija“ i pozvala opozicione predstavnike da učestvuju ako žele.

Ona je istakla i da su današnji zahtevi SPN direktno suprotni ODIHR preporukama, jer se u tim preporukama „kaže da izbori budu kada im je vreme, dok opozicija traži da ponovimo izbore koje smo imali 2023. godine.“

Dodala je i da o današnjem predlogu neće biti razgovora na sutrašnjem sastanku jer je protiv Ustava, kao i da će sutra razgovarati o predlogu iz petka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari