MGSI: Memorandum o BG metrou sa Kinom neobavezujućeg karaktera 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Nedavno potpisani Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta „Beogradski metro“ u Kini neobavezujućeg je karaktera, kažu za portal Danasa iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Sa druge strane, Memorandum o razumevanju između Republike Srbije, Grada Beograda i kineske kompanije “Power Construction Corporation of China Ltd“ ne isključuje saradnju po osnovu ranije potpisanih dokumenata.

Ovaj dokument predstavlja korak kojim dve strane izražavaju nameru da sarađuju na zajedničkom projektu, a potpisivanje memoranduma predstavlja prvi korak u toj saradnji.

„Memorandum će omogućiti saradnju u pripremi prihvatljivih tehničkih, komercijalnih i finansijskih rešenja za razvoj projekta, uključujući i razmatranje mogućnosti za realizaciju i finansiranje projekta putem javno-privatnog partnerstva ili drugih izvodljivih modela finansiranja. Tek eventualni pojedinačni ugovori koji će biti sklopljeni u budućnosti imaće obavezujući efekat za svaku od strana“, navodi se u odgovoru Ministarstva.

MGSI: Memorandum o BG metrou sa Kinom neobavezujućeg karaktera 2
Foto: Kabinet potpredsednice Vlade/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Mahmud Bušatlija, konsultant za ulaganja, objasnio je ranije za portal Danasa da je pre svega reč o jednoj uobičajenoj političkoj aktivnosti i da se memorandum može smatrati ugovorom niskog nivoa međusobne odgovornosti.

Da podsetimo, u novembru 2011. godine tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, državni sekretar Ministarstva ekonomije, finansija i industrije Francuske Pjer Leluš i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić potpisali su izjavu o namerama o Projektu beogradskog metroa, a potpisan je i memorandum o razumevanju između grada Beograda i francuske kompanije „Alstom transport”.

Tri godine kasnije, u novembru 2014. godine, tadašnji premijeri Srbije i Francuske Aleksandar Vučić i Manuel Vals i gradonačelnik Beograda Siniša Mali potpisali su Memorandum o razumevanju o gradnji metroa u Beogradu i još pet sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari