Mihajlović: Devet milijardi evra za nove infrastrukturne projekte 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade (arhiva)

Srbija je danas politički stabilna država, sa stabilnim budžetom koji omogućava realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u koje će u okviru investicionog plana 2020-2025. biti uloženo devet milijardi evra, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrutkure Zorana Mihajlović.

Ona je u jutarnjem programu TV Prva istakla da je Srbija za četiri godine izgradila 350 kilometara auto-puteva i rehabilitovala više od hiljadu regionalnih puteva.

„Sve što smo uradili u prethodnom periodu daje mi za pravo i legitimitet da kažem da ćemo izgraditi 500 kilometara auto-puteva. Trenutno gradimo 250 kilometara auto-puteva, a uložićemo i milijardu evra za rekonstrukciju i rehabilitaciju pet hiljada lokalnih i regionalnih puteva. Danas u Srbiji rade najbolje svetske kompanije, što je i dokaz naše političke stabilnosti“, rekla je ministarka.

Dodala je i da Srbija ulaže u železnički saobraćaj, te da će nakon obnavljanja 77 kilometara barske pruge od Resnika do Valjeva, sledeće godine krenuti i obnova od Valjeva do granice sa Crnom Gorom, brzine 120 kilometara na čas.

„Barska pruga je izgrađena pre 44 godine i isto toliko nije ulagano u nju. Ova vlada je obnovila prvih 77 kilometara i nastavljamo dalje. Mi danas imamo najveće železničko gradilište u jugoistočnoj Evropi, realizujemo projekat brze pruge od Beograda do Budimpešte vredan četiri milijarde evra. Sledeće godine krenućemo i u izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, kojom će vozovi takođe saobraćati 200 kilometara na čas, a potom i od Niša do Preševa. Hoćemo da građani imaju osećaj drugačijeg i boljeg kvaliteta i načina života“, rekla je ona.

Mihajlović je ocenila da je odluka Crne Gore da građani Srbije ne mogu da uđu u tu zemlju politička, a da je odluka Direktorata civilnog vazduhoplovstva da se zabrani sletanje avionima „Montenegro erlajnsa“ u Srbiju ekonomska.

„Nema nikakvog sukoba niti politike u tome. Odluka je čisto ekonomska. Naša nacionalna avio-kompanija ‘Er Srbija’ podnela je zahtev za sletanje u Crnu Goru i do današnjeg dana nije dobila to odobrenje“, kazala je ona.

Podsetila je da su potom crnogorske vlasti zabranile ulazak srpskih državljana u Crnu Goru i „Montenegro erlajns“ je tražio dozvolu za dodatne letove. „Recite mi koji ministar u našoj vladi bi mogao na to da kaže: Da, važi, nema problema? Кao ministarka saobraćaja, ja ne mogu da radim protiv interesa svoje zemlje“, rekla je ona.

Ocenila je i da je odluka Crne Gore štetna za sve – i Srbiju, Crnu Goru i ceo region, „jer smo svi toliko mali, da bi trebalo da se držimo zajedno, a ne da pravimo probleme jedni drugima“.

Navela je da je Vlada Srbije otvorila granice za sve i nije uvodila epidemiološko-protekcionističke mere, jer su  epidemiolozi procenili da granice mogu da budu otvorene.

„Odluka da naši građani ne mogu da uđu u Crnu Goru je politička i zbog nje svi trpe štetu – i naši i crnogorski građani. Bilo kakve granice i blokade u Evropi u 21. veku su neodržive i očekujem da će se to brzo rešiti“, izjavila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari