Mihajlović: Ekonomska saradnja sa Kinom u usponu 1Foto: Fonet/MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i predsedavajuća srpskog dela Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju Kine i Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Pekingu sa direktorom novoosnovane Agencije kineske vlade za međunarodnu saradnju i pomoć Vang Sjaotaom.

Zorana Mihajlović i Vang Sjaotao saglasili su se da je ekonomska saradnja Srbije i Kine u izuzetnom usponu, pre svega zahvaljujući uspešnoj realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Na sastanku je rečeno da prekretnicu u odnosima predstavlja sve veće prisustvo kineskih investitora u razvoju proizvodnih kapaciteta u Srbiji, kao što su Železara Smederevo, RTB Bor i novi proizvodni pogon u Zrenjaninu iz oblasti industrije guma.

„Srbiju i Kinu spajaju tradicionalno i iskreno prijateljstvo, koje je osnov za uspešnu saradnju na realizaciji infrastrukturnih projekata i zahvaljujući kojem Beograd izrasta u centar za kineske proizvodne investicije u ovom delu Evrope“, rekla je Zorana Mihajlović.

Vang Sjaotao rekao je da Agencija podržava inicijativu da se izgradi industrijski park u Beogradu, koji će omogućiti dolazak novih kineskih kompaniju u Srbiju.

Zorana Mihajlović učestvovala je danas kao član srpske delegacije koju predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodi u Kini na više sastanaka sa kineskim partnerima, uključujući Banku Kine, kinesku Eksim banku i kompanije Pauer konstrakšen korporejšen of Čajna (Power Construction Corporation of China) i Čajna roud end bridž korporejšen (China Road and Bridge Corporation).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari