Mihajlović najavljuje velike promene u energetskom sektoru 1Foto: FoNet/ MGSI (arhiva)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će se tokom 2021. godine domaći rudarski i energetski sektor okrenuti projektima za zaštitu životne sredine, kao i da će se stvoriti okruženje za ulazak privatnog kapitala u oblast energetike i rudarstva.

Ona je u saopštenju navela da rudarski i energetski sektor tokom tekuće godine treba da postanu zamajac razvoja srpske privrede, kao i da će se energetska efikasnost unapredjivati kroz formiranje posebnog fonda za tu namenu.

„Okrenućemo se više izgradnji hidroelektrana, i tu ne govorimo o malim hidroelektranama nego, pre svega, o srednjim hidroelektranama koje treba da pomognu da u decenijama koje dolaze mnogo više koristimo čiste izvore energije“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da očekuje da će Srbija graditi hidroelektrane na gornjoj Drini, a da će Elektroprivreda Srbije postati poznata i van granice Srbije, „što će značiti veće prihode i profitabilnije poslovanje“.

„Kad govorimo o gasu, za nas je od velikog značaja Balkanski tok. To automatski znači da više nismo zavisni od snabdevanja samo iz jednog pravca, odnosno od gasa koji treba da dobijemo preko Ukrajine“, kazala je ministarka.

Mihajlović je dodala da je obavljena diverzifikacija puteva snabdevanja, ali da još uvek ne postoji diverzifikacija dobavljača, čime bi se postigao viši nivo gasne energetke bezbednosti.

„Srbija će graditi gasnu interkonekciju između Srbije i Bugarske, a radiće se i na pripremi dokumentacije za gasne interkonekcije i sa Rumunijom, ili sa neki drugim državama. To daje mogućnost da Srbija bude centar regiona u oblasti energetike, ali da bude i tranzitna linija kada govorimo o celom regionu“, ocenila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari