Mihajlović: Omogućiti da kroz Srbiju prolazi gas iz različitih zemalja 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Srbija želi da omogući da kroz njenu teritoriju prolazi gas iz različitih država, a ne samo iz Rusije, kao i da se interkonektorima poveže sa svim susednim državama u regionu, izjavila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlović je uverena je da će Srbija uspeti da se uskladi sa regulativama Evropske unije (EU) da će sprovesti devirsifikaciju gasa koje će omogućiti konkurenciju i da će transformisati javna preduzeća iz oblasti energetike koja trenutno posluju na teret države i uz gubitke.

Ona je ocenila da je dobroe za Srbiju da ima dva puta i da je diversifikovala svoje puteve bez obzira što na tim putevima nalazi samo jedan snabdevač, ruski gas.

Ali je dobro da imamo dva puta, budući da je stalno ili često problem tranzita puta gasa preko Ukrajine i on će se nastaviti, sigurno će ga biti. Ali ono što je jako važno jeste da pokušamo da diverzifikujemo i snabdevača, jer to daje mogućnost da cena gasa pre svega za stanovništvo bude niža nego što je danas i za privredu, rekla je Mihajlović.

Podsetila je da je cena prirodnog gasa za privredu najviša u Evropi u Srbiji.

Ja se nadam da ćemo mi prvo da počnemo, raspisujemo tender krajem januara za interkonekciju između Niša i Dimitrovgrada, to je gasovod koji ide Niš – Dimitrovgrad – Sofija.

Sa druge strane, tu je mogućnost da kroz taj gasovod upravo dolazi i neki drugi gas, kako gas vezan za Azerbejdžan, tako i jedan potpuno novi gasovod o kojem se priča već nekoliko godina, koji ima potpunu podršku i Evropske unije, i Sjedinjenih Američkih Država – to je takozvani Istočnomediteranski gasovod koji dolazi iz Izraela.

Dakle, Izrael, Kipar, Krit, Peloponez, Atina, Solun i na kraju Sofija – odnosno Niš, ,naglasila je Mihajlović.

Posle dva i po meseca na čelu ministarstva ocenila je da je mnogo šansi propušteno u oblasti energetike i rudarstva prethodnih šest godina.

Te šanse su dovele do toga da imamo gotovo nekontrolisano trošenje novca u javnim preduzećima, da ona nisu reformisana, da nedovoljno koristimo potencijale u rudarstvu za koje mislim inače da je naša velika, ogromna šansa, rekla je ona.

Malo se priča o tome, ali to jeste tako. Da ne govorimo o tom kretanju u korak sa zaštitom životne sredine, ekologijom, sa čistijim izvorima energije koje mi smo već trebali da radimo odavno. I da, naravno, budemo stvarno lider u energetici, kao što smo, recimo, u transportu. Dakle, ne da smo zakasnili, nego sada treba da trčimo da bismo neke stvari uradili u ovoj oblasti, izjavila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari