Mihajlović: Potpisan ugovor o smanjenju rizika od pranja novca 1Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobracaja i infrastrukture

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, potpisala je danas sa v. d. direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željkom Radovanovićem Sporazum o saradnji.

Mihajlović je istakla da je ovaj sporazum potpisan na osnovu dokumenta Vlade Srbije „Procena rizika od pranja novca i procena rizika od finansiranja terorizma“, gde je sektor građevinarstva targetiran kao jedan od potencijalno rizičnih za pranje novca, navodi se u saopštenju.

„Ovaj sporazum je izuzetno važan za Ministarstvo građevinarstva, posebno imajući u vidu da se u dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila prošle godine naglašava da se plasiranje prljavog novca u nekretnine najčešće odvija kroz investiranje u izgradnju stambeno-poslovnih objekata i u kupovinu nepokretnosti. Ovim sporazumom učinićemo saradnju sa Upravom još efikasnijom, jer ćemo znati kada i na koji način da reagujemo“, rekla je Mihajlovićeva.

Potpisivanjem ovog sporazuma Srbija je jedina zemlja u regionu koja je na ovaj način institucionalno regulisala oblast građevine i time prva koja na sistematski način rešava problem plasiranja „prljavog novca“ u ovaj sektor.

Potpredsednica Vlade dodala je i da je Ministarstvo i do sada obaveštavalo i dostavljalo informacije i prijave kako Upravi za sprečavanje pranja novca, tako i tužilaštvu u slučajevima nelegalne gradnje.

„Prepoznali smo da je ovakav sporazum neophodan kao mehanizam kojim će Ministarstvo građevinarstva redovno obaveštavati Upravu o eventualnim sumnjama do kojih dolazi u obavljanju posla iz svoje nadležnosti, kao što su izdavanje građevinskih dozvola, ozakonjenje objekata ili inspekcijski nadzor, a zaposlene ćemo dodatno obučiti da takve slučajeve prepoznaju“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari