Mihajlović: Strateški smo opredeljeni za razvoj infrastrukture 1Foto:BETA /Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS/DS)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom Svetske banke o strategiji razvoja drumskog i železničkog transporta u Srbiji, saradnji na velikim infrastrukturnim projektima, uklanjanju nefizičkih barijera na granicama i regionalnom povezivanju.

Mihajlović je u razgovoru sa potpredsednikom Svetske banke Sirilom Mulerom istakla zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa tom institucijom i ukazala na strateški važna opredeljenja Srbije u narednom periodu, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Prema njenim rečima, razvoj infrastrukture je od izuzetnog značaja za Srbiju, a posebno se zalaže za povezivanju sa regionom i uklanjanju nefizičkih barijera, bez čega nema daljeg razvoja.

„Pokrećemo novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra, pokrenuli smo reformu železnica, ali moramo uraditi više na obnovi pruga i povećanju bezbednosti saobraćaja. Takođe, pripremamo novu nacionalnu strategiju transporta koja će obuhvatiti nove programe i mere u skladu sa investicijama koje ulažemo u ovaj sektor“, rekla je ona.

Siril Muler čestitao je potpredsednici Vlade na uspešnoj izgradnji Koridora 10 i dodao da je zadovoljan napretkom u implementaciji projekata.

„Zajedno smo uradili mnogo, posebno na Koridoru 10. Transport je motor razvoja i Srbija ima sve prilike i kapacitet da bude ključna zemlja koja će povezati tržište Evrope. Spremni smo da nastavimo da radimo zajedno“, rekao je Muler.

Potpredsednik Svetske banke istakao je da je Mihajlović šampionka kada su u pitanju napredak Srbije na Duing biznis listi i unapređenje rodne ravnopravnosti i pozvao je da podrži projekat „Jadar“ – jedno od najznačajnijih svetskih nalazišta litijum-borata, u blizini Loznice.

Sagovornici su se složili da je ovaj projekat veoma važan za Srbiju koja tako može da postane atraktivno tržište za snabdevanje značajnog procenta svetske potražnje litijumom.

Na sastanku je bilo reči i o daljem napretku Srbije na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja, s obzirom na brojne investicije i kapitalne projekte koje država realizuje, ali i o saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti i izradi prve studije o rodnoj ravnopravnosti u transportnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari