Mihajlović: To će biti koridor koji će povezati centralnu Srbiju 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Radikali optužili Mihajlovićevu da je agent američke ambasade , ona ih pozvala da dostave dokumentaciju državnim organima

Zorana Mihajlović,ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije veruje da će takozvani Moravski koridor, čiji se početak izgradnje očekuje sredinom jula, biti završen za dve i po godine.

Ona je, obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupacima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora, navela da će ta deonica u dužini od 110 kilometara između Pojata i Preljine imati ogroman značaj za privredni razvoj centralne Srbije i imaće za cilj povezivanje pola miliona građana naše zemlje.

Za realizaciju ovog projekta u budžetu Srbije za ovu godinu planirano je kreditno zaduženje kod stranih investicionih korporacija i fondova na iznos od 800 miliona evra.

„Imamo Koridor 10 koji nas spaja sa Evropom, imamo Koridor 11 koji nas povezuje sa Crnom Gorom i Jadranskim morem, ali nismo imali koridor koji će povezati Srbiju i građane Srbije iznutra, njih 500.000 koji žive u ovom delu centralne Srbije i gde posluje više od 21.000 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika. Ovo je zahtevan projekat. Nije samo autoput. Reguliše se reka Morava i sve njene pritoke i pravi se telekomunikacioni koridor. Tri projekta se nalaze u jednom“, rekla je Mihajlović u Skupštini Srbije i dodala da će građani duž ove deonice od Pojata do Preljine , Kruševca, Kraljeva, Trstenika, Ćićevca, Stalaća, Vrnjačke Banje, Mrčajevaca, Čačka imati mogućnost da se povežu sa drugim koridorima.

Ona je dodala da se ovim posebnim zakonom omogućava brža realizaciuja posla.

Tokom rasprave Vladimir Đurić, poslanik SMS podsetio je da se o izgradnji ovog Moravskog koridora godinama govori.

“Još decembra 2012 godine Verica Kalanović tadašnja ministarka regionalnog razvoja tvrdila je da će kineska banka dati kredit za finansiranje ovih 110 kilometara autoputa. Juna 2017. godine ministarka najavljuje početak gradnje Moravskog koridora tvrdeći da se vode razgovori sa američkim Behtelom. Nešto više od godinu dana kasnije radovi još nisu počeli, a predsednik Vučić najavljuje brzi početk. Oktobra 2018. godine potpisan je memorandum sa Behtelom, a objavljeno je da je procenjena vrednost skočila na 800 miliona evra. Konačno poseban zakon Moravski koridor je pred poslanicima u situaciji kada je već potpisan memorandum sa kompanijom koja je već viđena za strateškog partnera, iako zakon propisuje formiranje neke radne grupe za izbor partnera“, rekao je Đurić , dodajući da britanski Telegraf Behtel povezuje sa aferom izgradnje petrohemijskih postrojenja u Abu Dabiju .

On je naveo i da zakon koji je na dnevnom redu trebalo da reguliše eksproprijaciju zemljišta, ali i da je ta eksproprijacija u Kruševcu već počela. Odgovarajući na ove primedbe ministarka Mihajlović je rekla da će duž tog Moravskog koridora biti desetine hiljada katastarskih parcela koje će proći proces eksproprijacije i da zbog toga ne mogu da se izgube meseci i godine.

Marija Jevđić, poslanica Jedinstvene Srbije prenela je bojazan meštana sela Sirča kod Kraljeva koji strahuju od izmeštanja korita reke Morave.

Odgovarajući na ove primedbe Mihajlovićeva je rekla da će tokom gradnje voditi računa o svim tim primedbama, dodajući da predstoji 69,15 kilometara hidrotehničkih radova.

Najžešću polemiku ministarka je imala sa radikalkom Vjericom Radetom koja je imala zamerki na izbor strateškog partenera za izgradnju Moravskog koridora i koja ju je optužila da je agent američke ambasade u Vladi Srbije.

Ministarka je od Radete zatražila da upozna državne organe kako se postaje agent i da im dostavi dokumentaciju.

Podsetila je Radetu da na kraju ocenu o svemu daju građani, a da su oni radikalima dali svega pet odsto glasova.

Radeta je navela da je za ocenu zadužen javni tužilac Zagorka Dolovec, ali da je problem što je ona kadar Nenada Čanka.

Ona je priznala da je to ozbiljna optužba da je Mihajlovićeva agent američke ambasade, ali da Dolovec nije izašla u javnost sa nekim saopštenjem i da “nam začepi usta”.

Mihajlović je rekla danas da je neprihvatljivo to što opozicija koristi velike infrastrukturne projekte, koji su važni zbog svih građana i bržeg razvoja Srbije, za paušalne kritike i sakupljanje političkih poena.

Poslanica Srpske napredne stranke i predsednica Odbora za prostorno planiranje, infrastrukturu i telekomunikacije Katarina Rakić pohvalila je predloženi zakon koji će doprineti razvoju centralne Srbije i pohvalila izgradnju svih autoputeva i razvoj Srbije, a zasluge za to pripisala predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Potom se zahvalila i Zorani Mihajlović za sve što radi navodeći da će izgrađene mostove i autoputeve koristiti i buduće generacije i rekla joj da nastavi da radi „brže, jače i bolje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari