Mihajlović: Srbija i BiH auto-putem zajedno stvaraju budućnost 1Foto: MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u regionu, koji treba da doprinese većoj stabilnosti i bržem ekonomskom razvoju regiona.

Srbija i Bosna i Hercegovina ovim projektom ne samo da gledaju u bolju budućnost, već je i zajedno stvaraju, gradeći puteve i mostove koji će nas povezati i doprineti da se zajedno brže razvijamo i učinimo čitav region stabilnijim”, rekla je Mihajlovićeva povodom početka radova na izgradnji prve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Ona je dodala da se očekuje da radovi na izgradnji auto-puta između Sremske Rače i Kuzmina traju oko dve i po godine. Projekat će uključiti i izgradnju novog mosta preko Save i zajedničkog graničnog prelaza, a pored turske kompanije Tašjapi, kao glavnog izvođača, na njemu će raditi i domaće firme, navodi se u saopštenju.

Ovaj projekat je primer kako se jedan veliki infrastrukturni projekat može brzo pripremiti i početi radovi, jer je krajem 2018. potpisan komercijalni ugovor. Paralelno sa izvođenjem radova na prvoj deonici, radiće se projektno-tehnička dokumentacija za drugu deonicu, Požega-Kotroman, dužine oko 60 kilometara i očekujemo da do kraja 2020. imamo pripremljen projekat”, rekla je Mihajlović.

Vrednost izrade tehničke dokumentacije i izvođenja radova na izgradnji deonice Sremska Rača – Kuzmin je 225 miliona evra, a dužina budućeg auto-puta koji će ići prema Bijeljini je oko 18 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari