Mihajlović: Umesto bandera, izbrojte 177 zemalja koje smo pobedili u izdavanju dozvola 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

„Umesto bandera, izbrojte do 177, za toliko mesta smo u svetu napredovali po građevinskim dozvolama”, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obilazeći gradilište izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

Svima koji dovode u pitanje broj gradilišta u Srbiji poručila bih da umesto što broje bandere, izbroje do 177, jer je toliko zemalja Srbija pobedila i od toliko država je bolja po izdavanju građevinskih dozvola”, izjavila je Mihajlović.

Bili smo na 186. mestu, gotovo poslednji, a danas smo deveti u svetu zahvaljujući reformi koju smo sproveli u građevinskom sektoru uvodeći elektronske građevinske dozvole, dodala je ona.

Mihajlović je rekla i da su mediji najbolji svedoci svega što radimo u građevinarstvu i infrastrukturi, jer su sa nama bili i u Grdelici, istočnom kraku Koridora 10, na gradilištima za izgradnju stanova za službe bezbednosti, „Beogradu na vodi i drugima.

Ne možete a da ne vidite kranove kada ulazite u neki grad. A gde su gradilišta, tu su i bandere, što više gradilišta, više i bandera. Danas imamo 61.303 aktivna gradilišta, što je za 16.000 više u odnosu na isti period prošle godine, dok smo ih 2014. imali 1.500. Znaju se procedure, dozvole se izdaju elektronski, niko od nas to ne određuje, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala i da zahvaljujući građevinarstvu imamo privredni rast, te da je udeo građevinarstva u BDP-u danas 5,6 odsto u odnosu na 3,2 odsto 2014, a da je u prvom kvartalu ove godine vrednost radova veća za 24 odsto.

Ovo su podaci i ovo je život koji živimo. Jasno je koliko smo napredovali i to pokazuju i međunarodni pokazatelji. Pre deset godina niste mogli ni da vidite jedno ovakvo gradilište, jer ih nije ni bilo, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari