Ministarstvo energetike najavljuje izgradnju još 73 elektrane na biogas 1Foto: Beta/Beoinfo

Prilikom početka rada postrojenja i elektrane na biogas PEPO Energy u Novom Miloševu, u opštini Novi Bečej, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je i izgradnju još 73 takva postrojenja.

Ministarka Mihajlović je istakla da su postojenja i elektrane na biogas važni za Srbiju, jer će obezbediti 100 megavata instalisanih kapaciteta, čime će Srbija imati više energije od Slovenije, Hrvatske i Crne Gore zajedno, saopštilo je njen kabinet.

PEPO Energy biogasno postrojenje za proizvodnju zelene energije je zajednička investicija internacionalne MET grupe i domaće kompanije Arhar Teh, a zapošljavaće oko 30 ljudi.

„U pitanju je investicija vredna pet miliona evra, koja šalje jasnu poruku države u kom pravcu ćemo ići“, rekla je Mihajlović.

Ona je najavila i da Srbiju ove godine čekaju važne odluke u energetici, potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije koji će omogućiti da se deo energetske bezbednosti obezbedi upravo iz ovakvih izvora.

„Hvala svakom investitoru jer to znači da veruju u našu državu, energija i ekologija od sada moraju da idu zajedno, one su sestre, i sve što budemo u budućnosti radili biće zelena energija i održivi razvoj“, rekla je Mihajlović.

Predsednik Izvršnog odbora MET grupe Bendžamin Lakatoš izjavio je da je ovo veliki izazov za kompaniju, te da će nastaviti da investiraju u Srbiju.

„Ovo je možda mala investicija za Srbiju i MET grupu, ali činjenica da je sve urađeno za osam meseci u uslovima epidemije pokazuje jasnu posvećenost našeg tima“, kazao je Lakatoš.

Direktor kompanije „PEPO enerdži“ Srđan Bošnjaković objasnio je da je reč o biogasnom postrojenju koje je 100 odsto ekološko, koristi se meso bundeve, a proizvodiće se energetsko đubrivo i prirodni gas za traktore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari