Ministarstvo: Prva zgrada za bezbednjake u Vranju useljena 1Foto: FoNet/ MGSI

Neposredno pred proglašenje vanrednog stanja, 14. marta, useljeni su stanovi u jednoj zgradi u Vranju namenjeni za pripadnike bezbednosnih službi a ostala tri objekta u tom gradu nalaze se u završnoj fazi, rečeno je Danasu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Projekat stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti u Vranju nije zaustavljen, ali se odvija otežano, zbog epidemije zarazne bolesti kovid-19. Ministarstvo je u stalnom kontaktu sa Građevinskom direkcijom Srbije koja upravlja projektom – navodi se u odgovoru našem listu uz napomenu da se prilikom izvođenja radova primenjuju sve propisane mere zaštite.

U Ministarstvu dodaju da na izgradnji po tom projektu u Vranju u ovom trenutku radi 21 radnik i pet inženjera iz uprave, ukupno 26 izvršilaca. Po završetku radova, potrebno je uraditi tehnički pregled objekta i sačekati izdavanje upotrebne dozvole pre useljenja. Kažu i da su na drugim lokacijama radovi nastavljeni, ali da se odvijaju otežano i smanjenim kapacitetom. Po tom programu, osim u Vranju, aktivno je po jedno gradilište u Beogradu, Nišu i Kragiujevcu, a po dva u Kraljevu i Novom Sadu.

Podsetimo, gradnju jeftinih stanova, po ceni za oko 500 evra po kvadratu, koje bi po povoljnim uslovima mogli da kupe pripadnici bezbednosnih snaga, dugo je najavljivana.

Prvi je o tome govorio predsednik Aleksandar Vučić, još u decembru 2017. kada je objasnio da će u narednih deset godina biti izgrađena dva miliona kvadrata u šta će država uložiti 200 do 250 miliona evra. Najviše kvadrata bilo je predviđeno da se završi u prve tri godine. Tvrdilo se u januaru naredne godine da će bar u Vranju, koje je za to bilo već spremno, gradnja početi tog proleća.

Međutim, radovi na toj prvoj lokaciji otvoreni su čak dve godine kasnije, a višegodišnje „probijanje“ obećanog roka obuhvatilo je i sva ostala gradilišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari