Ministarstvo: U niški aerodrom 180 miliona dinara 1Foto: Sajt Aerodroma Niš

Vlada Srbije će do kraja godine u aerodrom u Nišu uložiti dodatnih 180 miliona dinara, prevashodno za omogućavanje nesmetanog funkcionisanja u uslovima niskih temperatura, snega i leda, saopštilo je danas iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastukture.

Povodom odluka nekih niskobudžetskih prevoznika o ukidnju linija iz Niša, Ministarstvo je ukazalo da su one, kao i odluke o uspostavljanju linija, motivisane ponudom aerodromske infrastrukture u regionu i profitabilnošću konkretnih ruta.

S obzirom da komercijalni uslovi za postojeće linije na niškom aerodromu nisu menjane, a da su aerodromske usluge od 2014. godine značajno unapređene, razlozi za ukidanje pojedinih linija u domenu su poslovne politike kompanija i njihove procene o profitabilnosti određenih linija.

U saopštenju se podseća da je otvaranje novih linija iz Niša od 2014. godine omogućeno upravo ulaganjem u infrastrukturu i opremu aerodroma, o čemu najbolje govori povećanje broja putnika sa 1.335 u 2014. na 331.582 u 2017. godini.

U istom periodu, Srbija je uložila u niški aerodrom ukupno 9,8 miliona evra, uključujući pomoć u novcu i opremi koju je aerodrom dobio od vazduhoplovnih preduzeća i institucija u vlasništvu države, kao i pomoć i troškove granične policije i Uprave carine.

Strateško opredeljenje Vlade da ulaže u niški aerodrom omogućava da njegov razvoj ne zavisi od odluka o sudbini pojedinih linija, već da ostane konkurentan, a time i poželjan partner većem broju avio-kompanija zainteresovanih za letove iz ovog dela regiona, navodi Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari