Ministri BiH, Srbije i Makedonije o trgovinskim merama Kosova 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Ministri trgovine Srbije, BiH i Makedonije, i predstavnik Crne Gore održaće u danas u Beogradu sastanak povodom odluke kosovskih vlasti da uvedu trgovinske barijere na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza.

Sastanku će prisustvovati ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčo Nikolovski, te šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

Ljajić je ranije najavio da će tražiti hitan sastanak sa resornim ministrima BiH i Makedonije, kao i hitnu sednicu Komiteta CEFTA povodom najnovije odluke Prištine da uvede „zaštitne mjere“ u vidu carine od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza.

On je istakao da je Priština prekršila sporazum CEFTA, ali da Beograd nije matiran tom odlukom, te naveo da će se zajedno sa ministrima regiona s ciljem rješavanja tog problema koji je „kombinacija politike i interesnih lobija“ obratiti, između ostalog, Evropskoj komisiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari