Hotel Kontinental, Geneksovi apartmani i prateći objekti prodati su juče za 148,8 miliona evra konzorcijumu koji čine kompanije IHG menadžment iz Holandije i NBG propertis, čiji je vlasnik Miroslav Mišković. U nadmetanju su učestvovala tri konzorcijuma, i osim pobedničkog, u trci su bili grčki Starvud hotel menadžment u partnerstvu sa Armini enterprajzis i Lampsom, kao i španski hotelski lanac Barselo sa kojim je nastupio i lihtenštajnski Aida aset asosijejšn i beogradski Global ril istejt , kompanije Filipa Jankovića Ceptera i Miodraga Kostića.

Hotel Kontinental, Geneksovi apartmani i prateći objekti prodati su juče za 148,8 miliona evra konzorcijumu koji čine kompanije IHG menadžment iz Holandije i NBG propertis, čiji je vlasnik Miroslav Mišković. U nadmetanju su učestvovala tri konzorcijuma, i osim pobedničkog, u trci su bili grčki Starvud hotel menadžment u partnerstvu sa Armini enterprajzis i Lampsom, kao i španski hotelski lanac Barselo sa kojim je nastupio i lihtenštajnski Aida aset asosijejšn i beogradski Global ril istejt , kompanije Filipa Jankovića Ceptera i Miodraga Kostića. Iako se spekulisalo da su se učesnici na tenderu dogovorili o ceni, predstavnik NBGP propertis, Dejan Racić, inače i generalni direktor Delta ril istejt, demantovao je te tvrdnje i naglasio da je postignuta cena, sa investicionim programom kojim bi hotel Kontinental trebalo da se dovede na kategoriju od četiri plus zvezdice, na gornjoj granici isplativosti. On je dodao da će prema prvim procenama, investicioni program premašiti 40 miliona evra, pri čemu će u tenisku halu i poslovni prostor u Geneks apartmanima ulaganja biti simbolična.

Kontinental postaje beogradska Plaza

Najveći deo sredstava biće usmeren u hotel Kontinental s obzirom na to da je reč o objektu izgrađenom 70-ih godina, a u koji u poslednje dve decenije gotovo ništa nije ulagano. Zbog toga ćemo u narednih godinu dana sačiniti projekat i pribaviti neophodne urbanističke dozvole, a zatim će izvesno vreme Kontinental biti zatvoren dok se radovi ne okončaju. Kada ponovo bude otvorio vrata, poslovaće u sistemu Kroun plaza, što je lanac koji je ispunio tenderske uslove da poseduje više od sto hotela u kategoriji od četiri do pet zvezdica. Beogradska Plaza biće u rangu četiri plus zvezdice, odnosno pet zvezdica biznis klase – izjavio je Dejan Racić, predstavnik NBG propertis.

Ristić je naglasio da je kupovina Kontinentala za Delta sistem strateška odluka. Naime, sa američkim Interkontinentalom u maju prošle godine dogovoreno je da se tržište Srbije „pokrije“, posle čega je Delta počela izgradnju novog hotela koji će raditi u okviru brenda Interkontinental, a Kontinental (koji je nekada posedovao licencu tog brenda) ući će u lanac Krou plaza.
Nebojša Ćirić, zamenik ministra ekonomije i regionalnog razvoja i predsednik tenderske komisije, izjavio je da politička nestabilnost prouzrokovana raspisanim parlamentarnim izborima, nije uticala na ovaj tender. „U okviru konzorcijuma javile su se kompanije koje upravljaju najznačajnijim hotelskim brendovima, kao što je lanac Šeraton, Meridian, Interkontinental, Plaza, Holidej in ili Barselo, a kako nije bilo ni zahteva potencijalnih drugih kupaca da se odloži rok za dostavljanje ponuda, mislim da je tender uspeo i zadovoljni smo postugnutom cenom“ rekao je Ćirić i dodao da se potpisivanje kupoprodajnog ugovora očekuje u narednih nekoliko dana, posle čega kupac ima obavezu da zatraži saglasnost antimonopolske komisije, koja u roku od 120 dana treba da dostavi svoje mišljenje. U Agenciji za privatizaciju kažu da su zadovoljni postignutom cenom.
– Naravno da bismo, kao prodavac, voleli da je cena bila viša, ali treba biti realan i uzeti u obzir stanje u kome su se objekti nalazili i vrednost neophodnih investicija koje neće moći da budu manje od 20 miliona evra samo u hotel. Ovo je bila prva faza prodaje Geneksove imovine, u drugoj fazi, koja će biti objavljena početkom juna, obnovićemo tender za hotelski kompleks na Kopaoniku i ponuditi još neke od delova ICG sistema, dok je prodaja Geneks kule, gde je smešten najveći broj komercijalnih službi te firme, predviđen za treću fazu u procesu unovčavanja imovine te kompanije. Tek kada procedura prodaje bude završena, videćemo u kojoj meri je moguće da budu izmirena dugovanja tog sistema. U ovom trenutku nije poznato koliko Geneks i ICG duguju, jer su do sada prijavljena samo potraživanja državnim fondovima i institucijama, dok komercijalni poverioci još nisu pozvani, ali se procenjuje da će ukupno dugovanje dostići milijardu evra – izjavila je posle aukcije Vesna Džinić, direktor Agencije za privatizaciju.
Da podsetimo, tender za prodaju beogradskog dela imovine Geneksa i Internacional CG objavljen je 27. decembra prošle godine, a krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda, koje nisu mogle biti niže od 85 miliona evra, istekao je 24. marta. Kupcima ponuđene, osim hotela Kontinental i Geneks apartmani, teniska hala i energana, a ukupna korisna površina tih objekata premašuje 72.000 kvadrata. Prema iznosu koji je dostignut na aukciji, Mišković je postao vlasnik hotela i kula po ceni manjoj od dve hiljade evra za kvadrat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari