Stojiljković: Mišković se bogatio uz dozvolu vlasti 1

Poništavanje spornih privatizacija je principijelno moguće. Ali moramo voditi računa o jednoj stvari – šta je pokazalo suđenje Miškoviću?…

Zar neko misli da on nije uticao na zakone i podzakonska akta, koji bi mu omogućio da stvari radi po zakonu i da ga iskoristi. On se bogatio uz prisustvo i dozvolu vlasti.

Ovako je odgovorio Zoran Stojiljković, predsednik sindikata Nezavisnost, na pitanje da li je moguće da se probelmatične privatizacije ponište, uhapse odgovorni i oduzme im se imovina. On je odgovarao u novom Danasovom “Intervjuu na mreži”, rubrici u kojoj sagovornicima pitanja postavljaju građani preko Fejsbuk stranice Danasa.

Sindikati i politika

Stojiljković je još komentarisao mogućnost objedinjavanja sindikata i rekao da “sindikati osnovani od pojedinih ministara i naslonjeni na partijsko zapošljavanje i izdržavani od sredstava koji nisu od članstva,  ne spadaju u grupu nezavisnih”.

“Na primer, Vulin je napravio sindikat, ne znam ni tačan naziv”, rekao je funkcioner Nezavisnosti. “Sindikati koji nisu dovoljno konkurentni, često pokušavaju da gostovanjem na nečijim listama daju sebi mandat, to je primer šetnje Sloge od SPS do Đilasa sad, plus neuspešni ugovori o saradnji koje je Nezavisnost pravila sa demokratskom opozicijom. Uvek je stvar pucala kada tražite da u nekom preduzeću neko ne ponižava radnike, a oni onda kažu – mi smo tu nemoćni”.

Na pitanje da li će i kada sindikati pozvati na totalni štrajk, Stojiljković je rekao da je “to teško kada je veliki strah od gubitka posla, kada se svaka tezga čuva”.

“Ako se dignemo svi u generalni štrajk i da to ne uspe? Šta su bili efekti štrajka u Goši i Fijatu? Tamo je država stala direktno na stranu firme vlasnika”, dodao je još Stojiljković, koji je i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

On je odgovorio i da će biti jako teško sa “letargijom koja postoji i disciplinovanjem” vratiti oduzeti deo penzija, kao i da je EPS primer sistema sa 30.000 radnika koji se politički zloupotrebljava.

Odgovorio je i da sindikati nisu oduševljeni novim Zakonom o agencijama, ali da je to planetarna praksa.

Kolika mu je plata?

Na pitanje kolika mu je plata u sindikatu, rekao je da je još zaposlen na fakultetu, pa prima dodatak u vidu prosečne plate za rad u Nezavisnosti.

Jedan građanin je naveo da sindikat Nezavisnost u RTB Boru nije imao izbore već devet godina, na šta je Stojiljković odgovorio da pretpostavlja da su se sindikati, nažalost, samoizabrali, kao i da to nije dobro.

Na mogućnost osnivanja Radničke partije, koju bi činili sindikati, profesor FPN je, između ostalog, rekao da bi to “verovatno ogadilo ljudima pristup sindikata u politici”.

Naveo je i da je u Nemačkoj najamnina osam evra po satu, u Slovačkoj pet, a kod nas nije ni tri.

“Još više boli što mi u procentu izdvajamo najmanje za ukupne socijalne transfere i politike, a to su penzije, osiguranje u slučaju nezaposlenosti, dečija zaštita, pomoć starim licima. Kod nas nije ni 30 odsto, a tamo je više od 35 odsto”, rekao je još sindikalac.

Stojiljković je još komentarisao i pitanje u vezi sa subvencijama od čak 19.000 evra po radniku.

“To se videlo i na slučajevima Fijata i drugih firmi. Damo im subvencije, a dobar deo poslovanja država isplaćuje. Naši preduzetnici nisu u šansi da dobiju takve uslove, a stranci nemaju nikakve obaveze reinvestiranja. Ta vrsta dopinga, uz garanciju da možete da imate na raspolaganju krajnje servilnu i jeftinu radnu snagu, govori o prirodi režima”, dodao je on.

Na pitanje šta se dešava sa inicijativom Nezavisnosti o osnivanju sudova rada, rekao je da se ne dešava – ništa, jer “Ustavni sud ima funkciju da bude produžena ruka vlasti, to je primer i kod penzija”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari