MMF očekuje pad svetskog BDP ove godine od tri odsto, u evrozoni 7,5 odsto 1Foto: Fonet

Svetska privreda će ove godine pasti tri odsto a možda i više kao posledica pandemije korona virusa, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF) ukazujući na teškoću u pravljenju prognoza zbog do sada neviđene krize i, kako je navedeno, „znatne neizvesnosti“.

U SAD, gde nije razvijena socijalna sigurnosna mreža i gde je sistem zdravlja manjkav, recesija bi mogla da bude dublja i da beleži pad od 5,9 odsto, ocenio je MMF u najnovijem izveštaju o izgledima svetske privrede.

Za ceo svet može se očekivati oporavak već od 2021. godine, sa očekivanim rastom od 5,8 odsto, pod uslovom da pandemija bude efikasno savladana u drugom polugodištu ove godine. Ukoliko ne bude, recesija bi mogla biti gora, što je „vrlo moguća“ hipoteza, po oceni glavne ekonomistkinje Fonda Gite Gopinat.

MMF predviđa rekordni pad BDP-a u evro zoni ove godine zbog epidemije korona virusa i izolacije stanovništva, znatno smanjujući svoja ranija predviđanja rasta.

MMF sada predviđa pad BDP-a u 19 zemalja evrozone od 7,5 odsto, posle rasta od 1,2 odsto u 2019. godini. To je najveći pad od svih regiona sveta, prema prognozama svetske agencije.

Italija, najteže pogođena zemlja u svetu gde je od korona virusa umrlo više od 20.000 ljudi, osetiće punu snagu ekonomskih posledica pandemija. Posle skoro potpunog zastoja od više od mesec dana u toj zemlji se očekuje pad BDP-a od 9,1 odsto 2020. posle rasta od 0,3 odsto 2019. godine.

Fond očekuje da će ekonomija u evrozoni postepeno da se oporavlja u drugom polugođu 2020. sa postepenim ukidanjem izolacija uvedenih u pokušaju da se zaustavi širenje virusa. U 2021. bi evrozona trebalo da krene u oporavak, mada  sporijim tempom nego što je bio pad 2020, prognozira se rast od 4,7 odsto.

MMF je 20. januara kada je epidemija korona virusa pogađala Kinu predviđao rast od 1,3 odsto za 2020. u evrozoni.

Za Veliku Britaniju, koja je napustila EU u januaru i nikad nije bila deo evrozone, MMF očekuje pad BDP-a od 6,5 odsto u 2020. godini, posle rasta od 1,4 odsto 2019.

Nemačka, izvozna snaga koja je već podnela posledice trgovinskog rata između Kine i SAD, će, kako se očekuje imati pad BDP-a od sedam odsto, posle malog rasta od 0,6 odsto prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari