MMF očekuje ubrzanje privrednog rasta Srbije od naredne godine 1Foto: N1

Regionalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Sebastijan Sosa rekao je da se za Srbiju ove godine projektuje rast privrede od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali da se naredne godine očekuje ubrzanje i rast do četiri odsto.

To bi bila posledica snažne domaće tražnje, ali i rasta izvoza i stranih direktnih investicija, projektujemo i smanjenje nezaposlenosti i stabilnu fiskalnu poziciju zemlje, rekao je Sosa FoNetu u pauzi panela Samita privrednih lidera regiona u organizaciji nedeljnika NIN.

Srbija je postigla dobar napredak u smislu makrostabilizaciji i smanjenju nestabilnosti i očekujemo sledeće godine stabilnu situaciju na fiskalnom frontu, nizak deficit od 0,5 odsto BDP, koji je konzistentan sa ciljem samnjivanja javnog duga, što je važno za stabilnost javnih finansija, konstatovao je on.

Sosa je rekao i da inflacija ostaje na stabilnom, niskom nivou, pa MMF ne očekuje izazove kada je reč o unutrašnjim okolnostima, ali ukazuje da postoje rizici iz spoljnog okruženja, odnosno slabe ekonomske aktivnosti Evropske unije, koja je naveći trgovinski partner i najveći strani direktni investitor Srbije.

Kada je reč o rastu plata u javnom sektoru i indeksiranju penzija, Sosa je rekao da su ta povećanja u skladu sa planiranim deficitom od 0,5 odsto BDP i konzistentno sa smanjenjem javnog duga.

Verujemo da je nivo povećanja plata u javnom sektoru više nego što smo prepopručIli, ali to ne ugrožava makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, mada je povećanje moglo biti niže, smatra Sosa.

Razumemo potrebu da se povećaju plate za neke sektore i neke kategorije zaposlenih, koje emigriraju i teško ih je zadržati u javnom sektoru, ali veliko je povećanje u tom sektoru, ponovio je on i konstatovao da se u privatnom sektoru beleži rast plata na zdravim osnovama.

Sosa je rekao da je sa inflacijom od jedan odsto značajno povećanje ukupnih plata, i u javnom i u privatnom sektoru od skoro devet odsto.

Vučković: Izbori neće uticati na ekonomska kretanja

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković izjavio je danas da ne očekuje da izbori 2020. godine utiču u većoj meri na ekonomska kretanja u sledećoj godini, u kojoj se za Srbiju predviđa rast privrede od tri do 3,5 odsto bruto domaćeg proizoda.

Imamo dobre makroekonomske temelje, stabilnost u javnim finansijama, na tržištu cena, kursa, kamatnih stopa, a zahvaljujućim nekim dobrim merama domaće ekonomske politike, ali i dobrim okolnostima u svetu i Evropi, rekao je Vučković FoNetu, u pauzi panela Samita privrednih lidera regiona u organizaciji nedeljnika NIN.

Izbori ne bi trebalo da poremete tu dinamiku, može vrlo lako da se ispostavi da imamo još jednu stabilnu godinu koju bi trebalo iskoristiti za snažnije reforme, to je ono što nedostaje Srbiji kako bi rast konačno bio ubrzan i dostigao potencijale koje ima, napomenuo je Vučković.

Strukturne reforme državnih preduzeća jesu izazov, pre izbora i neposredno posle izbora, naveo je on i dodao da je teško očekivati da se nosioci vlasti bave ozbiljnim pitanjima, koja zahtevaju puno vremena, resursa i truda.

Teško je očekivati da će se neki stvari intenzivirati, ali ne počinje se u svim procesima od nule, ima nekih timova, domaćih i međunarodnih, neke mere su poznate šta treba raditi i ostaje nada da će se ići nekim boljim tokom, predočio je Vučković.

Vučković je ocenio da je jedno od većih iznenađenja u 2019. godini visok rast zarada širom privrede, u državnom, ali i privatnom sektoru.

To je dobro zato što ljudi imaju veća primanja, ali čini se da je važniji uzrok za natprosečan rast zarada i u privatnom sektoru pomanjkanje radne snage, sa kojim se srećemo, istakao je on.

Prema njegovim rečima, stanovništvo stari, postoje migracije ljudi, pa je se u razgovoru sa privrednicima može čuti da radna snaga nedostaje na svim niovima.

To ostaje ozbiljno pitanje za analizu, ali izgleda da se i kod nas formiraju trendovi koji guraju rast plata nezavisno od mogućnosti privrede, upozorio je Vučković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari