Montenegro erlajnsu suspendovano pravo sletanja aviona na aerodrom u Beogradu 1Foto: Beta/AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije obavestio je „Montenegro erlajns“ da se suspenduje pravo sletanja aviona crnogorske nacionalne avio-kompanije na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, saopštio je „Montenegro erlajns“.

„‘Montenegro erlajnsu‘ predstoji borba za što brže i kvalitetnije povezivanje Crne Gore avio-linijama prema svim evropskim destinacijama i mi ćemo tom zadatku biti posvećeni. Industrija u kojoj poslujemo ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka. Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje dio naših saobraćajnih planova i pokušaćemo da damo doprinos da se posljedice kovida 19, u ekonomskim smislu, što prije saniraju“, navodi se u saopštenju crnogorske avio-kompanije koju je preneo RTS.

Vest o zabrani sletanja „Vijestima“ prethodno je, osim iz kompanije, nezvanično potvrdjena i iz izvršne vlasti.

„Blic“ je ranije preneo da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, na osnovu reciprociteta, doneo meru kojom se zabranjuje sletanje aviona „Montenegro erlajnsa“ na beogradski aerodrom.

U obrazloženju te odluke, u koju je Blic imao uvid, stoji da je, kako je navedena mera i dalje na snazi, državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru.

„Nasuprot tome, u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-KoV-2 zaraznom bolešću, uklonjena su ograničenja za ulazak stranih državljana, uključujući i državljane Crne Gore, u Republiku Srbiju. Imajući navedeno u vidu, princip reciprociteta u kretanju putnika izmedju dve države je ozbiljno narušen, što neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13 stav 1 Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio-prevozniku za obavljanje međunarodnog javnog avio-prevoza sa Srbijom, i to na štetu avio-prevozilaca registrovanih u Republici Srbiji“, navodi se obrazloženju, kako je naveo Blic.

Odluka da Crna Gora otvara granice za zemlje koje imaju najviše 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a granice sa Srbijom nisu otvorene, doneta je juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari