Mraz oštetio kajsije u Srbiji 1Foto: Pixabay/1010888

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je danas da su niske temperature krajem januara oštetile neke sorte kajsija u Srbiji koje su rano procvetale, ali da ako više ne bude mrazeva to neće značajnije uticati na ukupan rod tog voća.

„Najviše je oštećena kajsija ‘novosadska rodna’, čak do 68 odsto, ne samo u ravnici već i na nadmorskoj visini do 290 metara“, rekao je Keserović za Betu.

Dodao je da je pre dvadesetak godina kajsija, kao i ove godine, rano cvetala, krajem februara, a da će se konačna šteta videti za mesec-dva u zavisnosti od toga da li će se u martu ponoviti niske temperatura, kako je najavljeno.

On je rekao da je mraz oštetio i sortu kajsije „novosadska 4“ , ali u manjoj meri, do 14 odsto.

Najveće štete od mraza nastaju, prema njegovim rečima, u fazi kada voće cveta ili precvetava, a ako se ponove niske temperature u fazi kada odmakne formiranje plodova voće je otpornije.

Prosečan rod kajsija nekoliko poslednjih godina je, prema njegovim rečima, od 25.000 do 30.000 tona, a ako ne bude mrazeva po prognozama rod bi ove godine mogao biti od 35.000 do 40.000 tona.

Keserović je podsetio da su prošle godine od mraza u trećoj dekadi marta izmrzle kajsije, breskve i trešnje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Mraz oštetio kajsije u Srbiji”

  1. Pa sto ne navede, koje su to sorte izmrzle…??!! Zar nema vakcine protivmrazne, pored toliko doktora poljoprivrednih znanosti…?

  2. Технике заштите воћа и поврћа од мразева постоје још из инстиктивне пољопривреде само су сада савршеније и делотворније.
    Наравно,за сваки посао поред времена потребна су и одређена материјална средства како у новцу тако и у опреми и наравно знање како се од мраза бранити.
    Ово последње фали очигледно фармерима а можда и онима који фармере обучавају.

    • U ovoj fazi ne postoji nikakva zastita jer je teperatura isla u cike-cak sa plus 20 na minus 10- cak i 15. Jednostavno nekoliko dana lepog vremena je poteralo pupoljke da nabubre do faze predotvaranja, a onda ih je mraz jednostavno pregoreo. Ove vremenske anomalije naskodile su najvise kajsijama. Ali bojim se da ce i kod drugog voca ove godine zbog toga rod biti znacajno umanjen.

    • Molim vas da ne lupetate gluposti i da malo vise citate umesto sto pisete ovakve stvari.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.