Mraz oštetio kajsije u Srbiji 1Foto: Pixabay/1010888

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović rekao je danas da su niske temperature krajem januara oštetile neke sorte kajsija u Srbiji koje su rano procvetale, ali da ako više ne bude mrazeva to neće značajnije uticati na ukupan rod tog voća.

„Najviše je oštećena kajsija ‘novosadska rodna’, čak do 68 odsto, ne samo u ravnici već i na nadmorskoj visini do 290 metara“, rekao je Keserović za Betu.

Dodao je da je pre dvadesetak godina kajsija, kao i ove godine, rano cvetala, krajem februara, a da će se konačna šteta videti za mesec-dva u zavisnosti od toga da li će se u martu ponoviti niske temperatura, kako je najavljeno.

On je rekao da je mraz oštetio i sortu kajsije „novosadska 4“ , ali u manjoj meri, do 14 odsto.

Najveće štete od mraza nastaju, prema njegovim rečima, u fazi kada voće cveta ili precvetava, a ako se ponove niske temperature u fazi kada odmakne formiranje plodova voće je otpornije.

Prosečan rod kajsija nekoliko poslednjih godina je, prema njegovim rečima, od 25.000 do 30.000 tona, a ako ne bude mrazeva po prognozama rod bi ove godine mogao biti od 35.000 do 40.000 tona.

Keserović je podsetio da su prošle godine od mraza u trećoj dekadi marta izmrzle kajsije, breskve i trešnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari