N1: Iz Folksvagena poručuju da su sve opcije otvorene 1Folksvagen Foto: EPA / FILIP SINGER

Da li je Srbija i dalje u igri kao zemlja u kojoj će Folksvagen otvoriti novu fabriku i, prema pisanju medija, zaposliti pet hiljada radnika?

Uprkos pisanju nemačke agencije DPA koja Srbiju uopšte ne pominje, već tvrdi da je trenutno dilema „ili Bugarska ili Turska“, u Folksvagenu za N1 kažu da su sve opcije još otvorene.

Kolike su šanse da izbor padne na Srbiju, i šta u slučaju neuspeha?

„To bi bio najveći rezultat i onda bih mogao s ponosom da kažem da sam svoj posao završio“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Zrenjaninu 30. marta 2019.

Skoro tri nedelje kasnije, posao nije završen ali, prema saznanjima N1, nije ni propao. Iako je nemačka agencija DPA pre nekoliko dana objavila da je Folksvagen suzio izbor na Bugarsku i Tursku kao lokacije za novu fabriku, u nemačkoj kompaniji za N1 kažu da odluke i dalje nema.

„Hvala Vam na interesovanju za novu fabriku. Još uvek smo u fazi definisanja neophodnih zahteva i istraživanja potencijalnih lokacija u istočno – evropskim zemljama. Odluka još uvek nije doneta. Molim Vas, imajte na umu da iz konkurentskih razloga ne možemo deliti interne planove i strategije. Hvala Vam mnogo na razumevanju“, navodi se u odgovoru iz nemačke kompanije.

A koliko je Srbija konkurentna u odnosu na, na primer, Bugarsku, koja je članica Evropske unije?

Mana Srbije je granica i procedure na istoj, objašnjava za N1 ekonomski analitičar Bogdan Petrović, dok je prednost blizina i infrastruktura koja nije ništa lošija nego kod suseda. Što se tiče subvencija, Petrović ih očekuje od obe zemlje, ali po pravilima EU koja se tiču državne pomoći.

„I Bugari će dati pare, i mi ćemo dati pare ali mislim da smo mi, obzirom na logistiku, ipak neuporedivo bliži zapadu, čak 400 km. A ne zaboravite i da Bugarska do granice sa Srbijom nema autoput“, kaže ekonomski analitičar Bogdan Petrović.

Šta će nemački gigant odlučiti je pitanje za milion dolara, smatra novinar Dojče Velea Nemanja Rujević. Dodaje da ga ne bi čudilo da srpski predsednik u slučaju neuspeha za to okrivi opoziciju, proteste i navodnu političku nestabilnost u zemlji, jer bi to bio već viđen scenario.

„Svako ko se pobuni i ko traži radnička prava ili ko god zbog nečega protestuje optužuje se da plaši investitore, međutim, to nema, naravno, veze sa životom. Mi vidimo da je Turska prepuna investicija i tamo se prave automobili, a tamo je građanski rat praktično. Tako da tu strani investitori razmišljaju o nekim dubljim i dalekosežnijim kategorijama od trenutnih protesta u Srbiji“, navodi Rujević.

U svakom slučaju, na delu su trenutno isključivo nagađanja – mada Rujević očekuje da će Upravni odbor Folksvagena odluku saopštiti tokom maja. Do tada, u igri za posao decenije ili mandata su svi – iako pobednik može biti samo jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari