Na Kosovo ušao samo jedan šleper sa sirovinom 1Foto: D. Majstorović

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci je izjavio da je na osnovu odluke Vlade Kosova da ukine taksu od sto odsto na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine, na Kosovo do sada ušao samo jedan kamion, i to još u subotu.

On je u izjavi za agenciju telegrafi.com rekao da ni pre uvođenja tase uvoz sirovina iz Bosne nije bio velik.

„Samo 29 miliona evra je bila godišnja vrednost uvoza sirovina pre uspostavljanja takse od sto odsto, i ne može se očekivati neko značajno povećanje uvoza sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine“, kazao je Staviljeci.

Naveo je da je od 16. do 22. marta na Kosovo uvezeno rekordna količina pšenice od 6.200 tona . „To je izuzetno velika količina za kosovsko tržište“, kazao je Staviljeci i objasnio velikom potražnjom za brašnom na Kosovu.

Uvoz ostalih prehrambenih proizvoda je na nešto višem nivou od uobičajenog, i na Kosovo je te robe uvezeno za 120 miliona evra, rekao je porparol Carine.

Vlada Kosova je u petak donela odluku o ukidanju takse od sto odsto na sirovine koje se uvoze iz Srbije i BiH i najavila da će taksa za ostale proizvode biti ukinuta 1. aprila kada počinje postepena primena reciprociteta u odnosu na te dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari