Foto: Šabac.rs

U šabačkom kraju u 24 seoske i prigradske MZ bilo je prijavljeno oko 12.000 građana, a glasalo je oko 40 odsto. Odlučili su se za oko stotinu projekata, za šta je opredeljeno 35 miliona dinara. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da je izuzetno zadovoljan rezultatima glasanja i izlaznošću, zainteresovanošću građana da učestvuju u ovom neobičnom, novom i jako važnom procesu za sve.

– Ponosan sam na Šapčane, na meštane 24 mesne zajednice, jer je 40 odsto njih odlučilo da u njemu učestvuje. Ponosan sam na činjenicu da su potpuno slobodno odlučili da u njemu učestvuje, na najneposredniji mogući način i izraze svoju volju, a to je ono što smo hteli da čujemo od početka – šta je prava narodna volja, šta je to za njih najvažnije. Svi projekti koji su dobili podršku ući će u budžet grada Šapca za sledeću godinu i svi će biti završeni u prvoj polovini 2018. godine. Velika i važna stvar se dogodila u nedelju, prvi put u istoriji našega grada i Srbije, građani su na najneposredniji način potpuno slobodno izrazili svoju volju i rekli šta im je najpotrebnije. Nije bilo nepravilnosti ni na jednom od biračkih mesta. To je velika stvar i to je napredak u demokratiji Srbije. Šabac ovom politikom može da bude dobar primer svim gradovima i opštinama. Najbolja gradska uprava je samouprava u kojoj građani slobodno odlučuju i u kojoj građani znaju najbolje šta je za njih najvažnije, istakao je Zelenović.

Jelena Topalović Petrović, predsednica Komisije za neposredno izjašnjavanje građana, rekla je da je sve prošlo bez nepravilnosti i u najboljem redu.

– Bilo je i onih koji su juče, kada su videli da meštani njihovih sela idu na glasanje, želeli da se upišu u spiskove. Zato im predlažemo da se već od danas upišu na spisak učesnika, kako bi naredne godine mogli da glasaju ili predlažu. Imamo primer Tabanovića, u kom se najviše meštana izjasnilo da je potrebno da se zida crkva u centru sela, dok su u Donjoj Rumskoj saglasni da se novac od poreza troši za uređenje prilaza groblju. U Drenovcu su odlučili da najviše sredstava ulože u sređivanje atarskih puteva, a u Duvaništu za uređenje školskog dvorišta i popravku puteva izjasnio se isti broj građana. Važno je da kada se predlozi saberu, zbir zaokruženih predloga ne prelazi iznos kojim ta mesna zajednica raspolaže, podvukla je Jelena Topalović Petrović.