NALED-ov poziv za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava za male biznise 1Foto: NALED

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je danas objavila javni poziv za dodelu prvih milion dolara bespovratnih sredstava malim biznisima, koje u potpunosti finansira kompanija „Filip Moris“ u Srbiji, uz podršku Vlade Srbije.

Program grantova koje sprovodi NALED namenjen je za startap timove, preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća i za sve koji žele da dogitalizuju svoje poslovanje i ulažu u razvoj inovativnih proizvoda i usluga kako bi otvorili nova radna mesta i osvojili nova tržišta.

Prvi godišnji konkurs je organizovan u okviru trogodišnjeg projekta StarTech, vrednog pet miliona dolara, pozivi će biti objavljivani jednom godišnje i za svaki je opredeljeno okvirno milion dolara.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da projekat StarTech doprinosi ostvarivanju ključnih prioriteta Vlade, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnisti i novin tehnologijama.

„Zajedno ćemo raditi na povezivanju fakulteta, naučno-istraživačkih centara i privrede sa ciljem razvoja inovativnih proizvoda i usluga“, izjavio je Ružić.

On je kazao i da su aktivnosti predviđene na ovom projektu prepoznate i uvrštene kao mere u Akcionom planu za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije za period 2021-2027. koje je pripremilo Ministarstvo prosvete.

Kroz prvi stub projekta će putem grantova, u naredne tri godine biti dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i time podržano oko 100 domaćih startapova, dok će drugi stub biti usmeren na unapređenje regulatornog okvira za poslovanje inovativnih kompanija i promociju inovacija, rečeno je na konferenciji za novinare.

Direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope u kompaniji Filip Moris Ivan Miletić, kazao je da je motiv te kompanije za ovakav korak bio je da pomognu firmama ali i državi da izgradi ekosistem koji će biti privlačan za poslovanje inovativnih kompanija.

„Srbija u kojoj će postojati veliki broj preduzetnika, malih i srednjih firmi koje su usvojile digitalno poslovanje, fokusiraju se na inovativnost, generišu proizvode ili usluge visoke dodate vrednosti i lakše nastupaju na stranim tržištima, biće zemlja sa još jačom i otpornijom ekonomijom“, izjavio je Miletić.

Direktor odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević naveo je da je rok za prijave za podršku u izradi biznis plana 30. april, dok je rok za slanje prijava sa dokumentacijom 4. jun 2020. godine.

„U okviru prvog poziva moći će da konkurišu ta ukupno milion dolara, a visina granta zavisiće od LOT-a za koji apliciraju“, rekao je Vasiljević.

Prema njegovim rečima kroz StarTech projekat predložiće se rešenja za podsticanje digitalne ekonomije u Srbiji, kao i unapređenje njene pozicije na Globalnom indeksu inovacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari