NALED: U Srbiji 70.000 preduzeća posluje u sivoj zoni 1Foto: Pixabay/Nattanan Kanchanaprat

Predsednik Saveza za fer konkurenciju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladimir Tipsarević rekao je danas da u Srbiji posluje oko 70.000 preduzeća u sivoj zoni i da su upravo ona prva na udaru tokom vanredng stanja.

Tipsarević je na onlajn konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji istakao da zaposleni u preduzećima koja posluju na ovakav način ostaju bez posla i da se mere Vlade Srbije za pomoć privredi usled pandemije korona virusa ne odnose na njih.

„S obzirom na vanredno stanje postoji bojazan da bi obim sive ekonomije mogao da raste, jer se i ranije videlo da je siva zona utočište za preživljavanje za jedan deo privrede“, objasnio je Tipsarević.

On je naveo i da NALED redovno prati stavove građana i privrede i usmerava svoje planove i aktivnosti prema onome što ta istraživanja pokazuju.

„U konkretno ovom istraživanju se vidi nastavak trenda rasta svesti građana Srbije o šteti koju njima i privredi nanosi siva ekonomija i vidimo da su građani nešto više nego prethodnih godina spremni da pomognu u suzbijanju sive ekonomije“, kazao je Tipsarević.

Istraživanje koje je Nemačka razvojna agencija GIZ sprovela u saradnji sa NALEDOM pokazalo je da 30 odsto građana smatra da je najzastupljeniji oblik sive eknomije u Srbiji neprijavljivanje radnika, a 76 odsto njih misli da to nije opravdano.

Prema mišljenju građana obim sive ekonomije se u prethodnih godinu dana smanjio, a on se najefikasnije može suzbiti traženjem fiskalnog računa.

Istraživanje je pokazalo i da 27 odsto građana preko interneta kupuje uglavnom odevne predmete, a da najčešće tu robu plaćaju gotovinski pouzećem.

Više od polovine građana navelo je da ne dobija fiskalni račun u salonima lepote, ali isto tako oko 60 odsto njih nikada ni ne traži račun.

Svaki drugi ispitanik rekao je da gotovo nikada ne koristi karticu prilikom kupovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari