NBS: Bruto devizne rezerve na kraju 2019. bile 13,3 milijarde evra 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju prošle godine, prema preliminarnim podacima, iznosile su 13 milijardi i 378,5 miliona evra, što je najviši iznos od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbedjuje se pokrivenost novčane mase M1 od 174 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrdjuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, istaknuto je u saopštenju.

Bruto devizne rezerve su u 2019. godine povećane za 2,1 milijardu evra, što se, kako je navedeno, u celosti može pripisati aktivnostima NBS, odnosno kupovini deviza (evra) na domaćem deviznom tržištu.

Iz NBS ocenjuju da je to najzdraviji način povećanja rezervi, jer ne podrazumeva bilo kakvo zaduživanje, niti druge obaveze.

Dodaje se da je rast rezervi ostvaren u ambijentu snažnog razduživanja države po osnovu kredita i hartija od vrednosti (neto 0,8 milijardi evra).

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju decembra iznosile su 11 milijardi i 441 milion evra i bile su veće za 2,6 milijardi evra u odnosu na kraj 2018. godine, dok su u decembru povećane za 43 miliona evra.

Na kraju decembra 2019. bruto devizne rezerve su bile niže za 86,2 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca.

Neto prilivi u devizne rezerve po osnovu aktivnosti NBS na medjubankarskom deviznom tržištu (310 miliona evra) gotovo su u celosti pokrili neto odlive po osnovu deviznih obaveza države (337,4 miliona evra).

Neto prilivi po osnovu donacija (48,7 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama i drugim osnovima (ukupno neto 82,7 miliona evra) u najvećoj meri kompenzovali su neto odlive po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka krajem godine (149,4 miliona evra).

Negativan neto efekat na devizne rezerve u decembru imali su i tržišni faktori (40,8 miliona evra). Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 739,7 miliona evra i bio je za 173,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

U 2019. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno šest milijardi i 303,7 miliona evra. U decembru je vrednost dinara gotovo nepromenjena u odnosu na evro.

U 2019. godini zabeležena je nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,5 procenata. U decembru je NBS na medjubankarskom deviznom tržištu kupila 370 miliona evra i prodala 15 miliona evra.

U 2019. godini NBS je neto kupila dve milijarde i 695 miliona evra (kupovina tri milijarde i 100 miliona evra i prodaja 405 miliona evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari