NBS: Potvrđen kreditni rejting Srbije 1Foto: Bojan Cvejić

Rejting agencija „Standard i Purs“ potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou „BB“, a potvrđeni su i pozitivni izgledi za njegovo dalje pobošanje, saopštila je Narodna banka Srbije.

Prema navodima agencije, pozitivni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije odražavaju očekivanje nastavka snažnog privrednog rasta i u narednom periodu, odgovorno vođenje fiskalne politike i posvećenost vlade nastavku reformi podržanih aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Agencija posebno naglašava i povećan kredibilitet monetarne politike Narodne banke Srbije i očuvanu cenovnu i finansijsku stabilnost kao faktore koji su u osnovi pozitivnih izgleda.

Kao i u decembru 2018, kada je doneta odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga, ova Agencija posebno ističe operativnu nezavisnost NBS, kao i mere kojima je centralna banka povećala kredibilitet i efikasnost monetarne politike u režimu ciljanja inflacije.

Ocenjuje se da je monetarna politika bila adekvatna, da je obezbedila usidravanje inflacionih očekivanja, što za rezultat ima višegodiљnje uspešno oиuvanje niske i stabilne inflacije.

Prema mišljenju Agencije, inflacija će i u srednjem roku ostati u granicama cilja od tri, plus-minus jedan i po odsto. Istiиuжi rezultate NBS na planu sprovoрenja režima inflacionog targetiranja, „Standard i Purs“ naglašava i očuvanu relativnu stabilnost deviznog kursa.

Prema oceni Agencije, pored ublaћavanja prekomernih kratkoroиnih oscilacija, reћim deviznog kursa koji primenjuje NBS doprineo je odrћavanju cenovne i finansijske stabilnosti i povećanju otpornosti Srbije na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja.

Ocenjujući kretanja u bankarskom sektoru, „Standard i Purs“ naglašava rezultate ostvarene na planu održivog smanjenja problematičnih kredita.

Njihovo učešće u ukupnim kreditima smanjeno je od poиetka primene Strategije za reљavanje problematiиnih kredita sa 23 odsto, na 5,5 procenata u martu ove godine, љto je rezultat regulatornih aktivnosti NBS i Vlade Srbije.

Agencija ocenjuje i da su izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda stabilni, uprkos nepovoljnom uticaju usporavanja rasta zone evra u kratkom roku.

Očekuje se da će privredni rast i u narednim godinama ostati vođen domaćom tražnjom, koja će biti podržana investicijama, povoljnim uslovima na tržištu rada i rastom kreditne aktivnosti.

Mogućnost za dodatno ubrzanje privrednog rasta „Standard i Purs“ vidi u nastavku sprovoрenja strukturnih reformi i povećanju stope aktivnosti na tržištu rada, čemu će doprineti i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom u formi instrumenta za koordinaciju politika.

Agencija je konstatovala i znatno smanjenje interne neravnoteže i višegodišnju posvećenost Vlade Srbije fiskalnoj konsolidaciji, koja je za rezultat imala suficit budžeta opšte države i u 2018. i nastavak smanjenja javnog duga.

Ističe se da je važnu ulogu u tome imalo i smanjenje kamatnih stopa, pa Agencija očekuje da će učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu nastaviti da se smanjuje i u narednim godinama.

U saopštenju se istiиe da je Srbija znatno napredovala i na planu smanjenja spoljne neravnoteže, pre svega zahvaljujući izvozu, koji je u periodu 2010–2018 udvostručen i koji će i narednih godina nastaviti da raste po visokim stopama.

Uzimajući u obzir postignute rezultate, „Standard i Purs“ ocenjuje da bi rejting Srbije mogao biti povećan u narednih šest do 12 meseci ukoliko se nastavi snažan privredni rast, uz smanjenje javnog duga i očuvanje spoljne održivosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari