NBS predstavila godišnje rezultate sistema za instant plaćanja 1Foto: Bojan Cvejić

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je za godinu dana funkcionisanja IPS NBS sistema (za instant plaćanja), od 22. oktobra 2018. godine do 20. oktobra 2019. godine, realizovano je 5.300.836 transakcija, ukupne vrednosti 77.985.299.511 dinara.

U saopštenju se navodi da kroz IPS NBS sistem građani i privreda mogu da vrše plaćanja neprekidno, nezavisno od radnog vremena banaka, dakle 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje, a novac se krajnjem korisniku prenosi u roku od gotovo jedne sekunde.

Prosečna vrednost transakcije je oko 14.700 dinara, a prosečno vreme izvršenja transakcije samo 1,17 sekundi. Korisnici više ne moraju da vode računa da li je radni ili neradni dan, koje je doba dana i da li je ekspozitura banke u kojoj ima platni račun otvorena.

Narodna banka je, prilikom utvrđivanja cenovne politike IPS NBS sistema, naročito vodila računa o tome da naknade koje naplaćuje učesnicima u sistemu budu gotovo simbolične i zasnovane isključivo na stvarnim troškovima koje NBS ima prilikom transakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari