NBS: Referentna kamatna stopa ostaje jedan odsto 1Foto: Aleksandar Roknić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedna odsto, saopštila je NBS.

Ocenjeno je da su rezultati domaće privrede od početka godine povoljni, i u uslovima globalno pogoršane epidemiološke situacije i pooštrenih zdravstvenih mera.

„Posebno se ističe rast proizvodnje u prerađivačkoj industriji, kojem su doprineli aktiviranje novih proizvodnih kapaciteta zahvaljujući investicijama iz prethodnog perioda, preduzete mere monetarne i fiskalne politike, kao i postepen oporavak eksterne tražnje“, navela je NBS.

Ukazano je da NBS osmu godinu zaredom, i u uslovima pandemije, ispunjava svoj osnovni cilj – obezbeđenje niske i stabilne inflacije.

U skladu sa očekivanjima centralne banke inflacija se u martu vratila u granice cilja i iznosila je 1,8 odsto međugodišnje. Isto toliko je iznosila i bazna inflacija, koja se nije menjala u odnosu na februar.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu biti niska i stabilna, u okviru donje polovine ciljanog raspona. Važan faktor niske i stabilne inflacije, kako je navedeno u saopštenju, „bila je i ostala obezbeđena relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuju kredibilitet monetarne politike“.

„Brzina oporavka svetske privrede opredeljivaće kretanja na međunarodnom finansijskom tržištu i tokove kapitala prema zemljama u usponu, a time i Srbiji, što povećava važnost opreznog pristupa u vođenju monetarne politike. Pored toga, opreznost je potrebna i zbog neizvesnosti na svetskom robnom tržištu, pre svega zbog uzlaznog trenda cena nafte, primarnih poljoprivrednih proizvoda i hrane koji traje već izvesno vreme“, istakla je NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće 13. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari