NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 2,5 odsto 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je referentnu kamatnu stopu smanjio sa 2,75 odsto na 2,5 odsto, saopštila je NBS.

„Smanjenjem referentne kamatne stope na novi, najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, NBS dodatno podržava kreditni i privredni rast“, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da su pored povoljnih domaćih makroekonomskih uslova sprovođenja monetarne politike, na odluku Izvršnog odbora da dodatno smanji referentnu kamatnu stopu uticala kretanja u medunarodnom okruženju, pre svega usporavanje globalne trgovine i privrednog rasta i sve jasniji signali, a potom i mere ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

U skladu s očekivanjima, Sistem federalnih rezervi je snizio referentnu kamatnu stopu krajem jula, a Evropska centralna banka najavila nepromenjen ili pak niži nivo svojih ključnih kamatnih stopa bar do sredine 2020, uz novi program dugoročnog finansiranja od septembra.

„To doprinosi zadržavanju povoljnih globalnih finansijskih uslova duže nego što se prethodno očekivalo, što bi trebalo pozitivno da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Ipak, oprez u vodjenju monetarne politike je i dalje potreban, pre svega zbog globalnih trgovinskih tenzija, mogućih odstupanja donetih odluka monetarne politike vodećih centralnih banaka od očekivanja tržišta u narednom periodu, kao i od kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu“, ocenila je NBS.

Izvršni odbor NBS očekuje da će privredni rast u ovoj godini biti vodjen domaćom tražnjom, odnosno investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, uticati na postepeno smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari