"Ne upada se na parcele, već kreću istraživanja litijuma" 1Foto: pixabaxy / cebbi

Čelnici Opštine Požega, povodom najave da će 17. aprila Jadar Litijum početi istraživanja litijuma u selima te opštine, čemu se meštani izričito protive, saopštili su da tog dana „neće biti nikakvih bušenja i upadanja na privatne parcele“, već da je u pitanju, kako su rekli samo „formalni početak studijskih analiza i uzimanje kamenja za analizu sa državnog zemljišta“.

„Ne treba nam ustanak, ni oružje, ni protesti. Nemojte da podležete neistinama“, rekao je Ivan Novaković, zamenik predsednika opštine, tokom sastanka koji su čelnici te lokalne samouprave održali u četvrtak popodne sa predsednicima mesnih zajednica na području na kome su najavljena istraživanja.

Rekavši da se „u medijima stvorio utisak da ta lokalna samouprava nešto skriva i da radi suprotno interesima građana“, Novaković je rekao da „to nije tačno“, te da „za početak bušenja ta kompanija mora da ima saglasnost vlasnika parcela“.

„Ništa nećemo uraditi na štetu građana. Obećavam da niko neće doći da izvodi bilo kakve radove, dok prvo ne sedne da razgovara sa vama“, poručio je Novaković.

On je dodao da se „17.aprila ništa neće desiti, jer tada“, kako je istakao, „samo formalno počinju najavljeni radovi“.

„Rečeno mi je u kompaniji Jadar Litijum da će se u prvoj godini raditi površinska ispitivanja. Pitao sam ih šta to znači i rekli su da će se oni prošetati po terenu, po državnom zemljištu da bi uzeli kamenje sa te površine radi analize. Ako se pokaže da postoje tragovi onoga što je njima zanimljivo, onda će se, možda, u drugoj godini, raditi jedna ili dve bušotine na nekim od ovih tačaka, ali pod uslovom da vlasnici parcela za to daju saglasnost“, objasnio je Novaković.

On je podsetio da je Rio Tinto, 2010. i 2011. godine u selu Ježevica, obavljao identična istraživanja „i da nije bilo nikakvih problema“.

„U javnosti je predstavljeno da će na parcele neko da upadne, što nije tačno. Sve kompanije koje se bave ovim istraživanjima obavezne su da pribave saglasnost vlasnika parcela. Najpre ide ugovor o zakupu parcele, u kome se navodi da će se zemljište vratiti u prvobitno stanje“, kazao je zamenik predsednika opštine Požega.

„Ne postoji način da se dobije dozvola za iskopavanja i eksploataciju“, istakao je, „ukoliko nije urađena studija koja pokazuje da je to apsolutno bezbedno za životnu sredinu“.

Protest u Srednjoj Dobrinji

Građani Požege su najavili novi protest u Srednjoj Dobrinji za ovu subotu, kako bi još jednom izrazili protivljenje najavljenim istraživanjima, koja su, osim u osam požeških sela, najavljena i u Subjelu, kod Kosjerića, čiji stanovnici se, takođe, protive planiranim radovima. Organizatori protesta su, kako je Danasu rečeno, građanski i stranački aktivisti iz Požege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari