Nedimović: Prodat IMT, ne i lokacija na Novom Beogradu 1Foto: Screenshot RTS

Jedan od simbola Jugoslavije – IMT prodat je indijskoj kompaniji „Tafe“ za 66,8 miliona dinara.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da je prodat brend, intelektualna svojina i lokacija u Jarovcu kod Sečnja, gde je nekad bila fabrika za proizvodnju prikolica za traktore. Posao će dobiti 800 radnika, a proizvodiće se 5.000 traktora godišnje.

Kupoprodajni ugovor biće potpisan u naredna tri dana, a proizvodnja prvog traktora očekuje se već u narednih godinu dana.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministar Branislav Nedimović je rekao da je čitavoj toj priči odlaska i pregovora sa nekoliko kompanija koje su bile zainteresovane za IMT u Indiji prethodio sastanak predsednika Aelksandra Vučića i premijera Modija u Indiji, gde je napravljena dobra uvertira.

„U novembru sam bio u tri kompanije u Indiji koje su u top deset svetskih kompanija u proizvodnji traktora, jedna od njih je bila Tafe“, rekao je Nedimović.

Kako kaže, imali smo javni poziv, licitacija je bila juče, prodat je brend, intelektualna svojina, loakcija u Jarovcu kod Sečnja, gde je nekad bila fabrika za proizvodnju prikolica za traktore.

„Čujem priče po medijima i društvenim mrežama, kako je prodata lokacija na Novom Beogradu – ona nije prodata, ostaje u stečajnoj masi i biće posebna procedura za nju i građani treba da budu bezbrižni“, rekao je Nedimović.

U ovom trenutku, ideja je da obnovimo proizvodnju traktora IMT, kaže ministar poljoprivrede.

„Ono što je dobro je da ‘Tafe’ ima istu platformu koji je imao IMT, to je platforma Fergusona, mislim da smo na dobrom putu“, istakao je Nedimović.

„Tafe“ je najavio ambiciozan plan, da će kooperante tražiti u Srbiji, ali i izlazak na druga tržišta.

Ispričao je da je pre odlaska u Indiju, razgovarao sa dva bivša direktpora IMT-a. To je gospodin Radović i njegov tehnički direktor koji su rekli da je nabolje otići u „Tafe“, i da je jedina stvar koja je kompatibilna sa IMT-om – „Tafe“.

„Posao za 800 radnika, 5.000 traktora godišnje“

„Ono što je istina na osnovu pisma o namerama „Tafea“ koji je uputio da bi došlo do procedure prodaje je 800 novih radnih mesta, 5.000 taktora godišnje proizvodnje – to su činjenice“, rekao je Nedimović.

Kako kaže, doći ćemo i do cifre od 1.500 o kojoj je govorio bivši direktor Stevanović.

Tehnologija se potpuno promenila, operacije koje su nekad radile 300 ljudi, radi 13 do 15 ljudi, podseća Nedimović. Inače, „Tafe“ u Indiji ima 12.000 zaposlenih u nekoliko fabrika.

Traktor je simbol poljoprivrede, kaže Nedimović. Govoreći o tome šta ovaj posao može da donese zemljoradnicima, Nedimović kaže da su traktori snage od 25 do 75 konjskih snaga, koji su jeftiniji, prijemčiviji za naše ljude, biće i servisnih centara kao što je nekad psotojao sa IMT-om.

Prošle godine imali smo poziv od Ministarstva poljoprivrede iz državnog budžeta za 2.300 zahteva za kupovinu traktora.

„Radimo da što pre potrošimo novac iz IPARD fondova, za mehanizacije i traktore imamo puno poziva, skoro 500 aplikacija“, rekao je Nedimnović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari