Nedostaje mehanizam za kontrolu standarda 1Foto: Miroslav Dragojević

Predlog novog zakona o građevinskim proizvodima koji je na svojoj sednici usvojila republička vlada trebalo je da bude donesen najmanje pre pet godina a veliki problem predstavlja i to što u Srbiji ne postoje institucije koje bi se bavile određivanjem standarda i normi u građevinarstvu, smatra domaća stručna javnost.

Arhitekta Mahmud Bušatlija kaže za Danas da je predlog tog zakona samo „mrtvo slovo na papiru“ jer je nejasno ko će sprovoditi i nadgledati standardizaciju i određivati norme kada je reč građevinskim radovima i materijalima.

– Nekada je postojao Zavod za standardizaciju koga više nema. U Srbiji u ovom trenutku ne postoji drugo telo koje bi moglo da se bavi propisivanjem i kontrolom standarda u građevinarstvu. Takođe, nekada je postojalo preduzeće Komgrap koje se bavilo određivanjem i praćenjem normi građevinskog materijala. Sada ni tog preduzeća više nema i niko se ne bavi tom tematikom. Prema tome, nije mi jasna namera Vlade da donosi zakone koji ne predviđaju postojanje institucija za određivanje standarda i normi u građevinarstvu – navodi naš sagovornik.

On dodaje da veliki problem predstavlja to što su u Srbiji urušena velika građevinska preduzeća koja bi mogla da drže potrebne standarde i da dobijaju poslove u inostranstvu a istovremeno je došlo i do pada kvaliteta građevinskog materijala koji se proizvodi u zemlji.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, ističe za Danas da je dobro što se donosi ovakvo zakonsko rešenje, ali i dodaje da je to trebalo učiniti znatno ranije.

– Ovaj zakon je trebalo doneti pre 10 ili bar pre pet godina. Da je on zaživeo ranije, ne bi se dešavalo da razne nestručne firme učestvuju u građevinskim poslovima u Srbiji i da materijal koji se ugrađuje u zgrade i puteve bude neadekvatan. Sada će pak samo oni koji se ozbiljno bave građevinskim poslom moći da rade i to je dobro za našu građevinsku operativu. Zakon će pomoći da se podignu standardi u ovoj oblasti i da naše građevinske firme mogu nesmetano da rade u inostranstvu. To znači da ćemo moći da računamo na znatan devizni priliv koji će doneti naša građevinska operativa – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, prorediće se i broj građevinskih firmi jer mnoge male i srednje koje trenutno postoje, neće moći da se prilagode novim standardima prema propisima koji važe u Evropskoj uniji. Na tržištu će preživeti samo one koje poseduju adekvatnu operativu za izvođenje gradnje.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije ocenilo je da će novi zakon o građevinskim proizvodima, na jedinstven način urediti tu oblast i uskladiti je sa standardima i najboljom praksom Evropske unije.

– Efekti Predloga zakona biće uređenije tržište građevinskih proizvoda, podignut nivo kvaliteta materijala koji se koristi u gradnji puteva, mostova, zgrada i drugih objekata i povoljnije cene za investitore omogućene konkurencijom proizvođača. Novi zakon će doprineti da domaći proizvođači budu konkurentniji na evropskom tržištu, jer će se i u Srbiji primenjivati jednaki standardi kao i u zemljama članicama Evropske unije – navode u resornom ministarstvu. Veruju da će novi propisi dati dodatni podsticaj razvoju građevinarstva i omogućiti da objekti koji se grade budu bezbedni i ekološki prihvatljiviji, čuvajući život i zdravlje ljudi tokom čitavog životnog ciklusa građevinskih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari