Nedostatak kvalifikovane radne snage usporava radove 1Foto: BETA/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Dok deo stručne javnosti deli mišljenje premijerke Srbije Ane Brnabić da će izgradnja 1.000 stanova za pripadnike službi bezbednosti za domaću građevinsku industriju koja je izvodi predstavljati težak izazov, drugi deo naprotiv smatra da su naši građevinari potpuno opremljeni i kvalifikovani za taj posao.

Premijerka je juče u Zemunu prisustvovala početku izgradnje prvih 250 stanova za zaposlene u službama bezbednosti i ocenila da će to za domaće građevinske firme biti „veliki zalogaj“.

Trenutno se gradi oko 2.000 takvih stanova koji će biti prodati po jeftinim cenama u šest gradova a iako je gradnja počela još pre godinu dana prvi ključevi onih koji su kompletno završeni ( primera radi u Vranju) biće uručeni tek za nedelju dana. Cena stanova čiju izgradnju finansira država iznosi 500 evra po kvadratu u Beogradu i Novom Sadu, a u drugim gradovima cena je još niža. Inače, za kupovinu jeftinih stanova zainteresovano je oko 25.000 ljudi koji radi u sektoru bezbednosti u Srbiji.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu LJubodrag Savić kaže za Danas da je osnovni problem sa kojim bi domaća građevinska operativa mogla da se suoči prilikom izgradnje stanova za pripadnike bezbednosnog sektora Srbije i zbog čega već započeta izgradnja traje duže nego što bi trebalo, nedostatak kvalifikovane radne snage.

– Sve je manje učenika koji se interesuju za obavljanje zanatskih poslova u građevinarstvu. Većina tih radnika kod nas je starija od 50 godina i oni kao dobri kvalifikovani majstori uglavnom rade u inostranstvu za znatno veće pare od onih koje im domaće građevinske firme nude u Srbiji. Zbog toga je kod nas veliki problem naći kvalifikovanu snagu za izvođenje radova.

To se odražava kako na kvalitet izgrađenih stanova tako i na poštovanje rokova. U Srbiji na građevini radi nekvalifikovana radna snaga, to jest priučeni radnici i zbog toga dolazi i do pogibija na radnom mestu – objašnjava naš sagovornik. On dodaje da nije reč o problemu koji se može rešiti u kratkom vremenskom roku i da bi država sa svoje strane trebalo da povuče poteze koji bi obezbedili da na građevinama radi kvalifikovana radna snaga.

– Da bi se to ostvarilo potrebno je da nadležni propišu standarde u građevinarstvu koji bi bili obavezni za sve izvođače radova u Srbiji. Na taj način bi se onemogućilo da na građevinama rade priučeni radnici već bi građevinska kompanija bila prinuđena da obučava svoje radnike. Ona bi to mogla da čini kroz interne kurseve na kojima bi novozaposleni učili zanat i sticali neophodno znanje i iskustvo. To je veoma efikasan način za formiranje stručne radne snage. U ovom trenutku standardi u izgradnji ne postoje zbog čega je čest slučaj da su zgrade izgrađene rđavo – kaže Savić.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije nije želeo da komentariše izjavu premijerke Ane Brnabić ali je rekao da ne postoji nijedan jedini razlog da domaća građevinska preduzeća ne nastave sa izgradnjom jeftinih stavova za zaposlene u sektoru bezbednosti.

– Srpska građevinska operativa je u potpunosti osposobljena i kada je reč o ljudstvu i kada je reč o mehanizaciji da obavi poslove koje joj država poveri na izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti na kvalitetan način i u predviđenim rokovima. Zbog toga i naredne poslove koji će se realizovati u okviru tog projekta treba poveravati domaćoj građevinskoj operativi.

Jedan od uslova da posao bude obavljen na adekvatan način je da projekte radi CIP kao preduzeće koje je lider u toj oblasti. Reč je inače o poslovima izgradnje koji ne mogu da se realizuju za nedelju dana, odnosno potrebno je da protekne određeno vreme u kojima se radovi obavljaju – navodi Rodić. On dodaje da bi potpuno pogrešan potez bio da država naredne planirane poslove izgradnje stanova za sektor bezbednosti poveri stranim firmama umesto našim.

– Jedino što bi strane firme uradile je to da bi najmile kao podizvođače domaće firme. Takve firme pak obično angažuju nekvalifikovanu radnu snagu zbog čega su izgrađeni stanovi loše urađeni. Ako bi država sklopila precizne dogovore sa domaćom operativom o ceni projekta kvalitet i rokovi završetka poslova bi bili zagarantovani. Ako se sada radovi izvode sporije nego što je potrebno razloge treba tražiti u nedovoljnim finansijskim sredstvima koja domaćoj operativi stoji na raspolaganju zbog čega ne može da angažuje potrebnu kvalifikovanu radnu snagu – kaže Rodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari