Vučić: I Merkel mi čestitala na nemačkoj fabrici 1Foto: @predsednikrs /twitter

Fabrika autodelova nemačke kompanije ZF juče je svečano otvorena u Pančevu.

Tako je, kako je rekao gradonačelnik ovog južnobanatskog grada Saša Pavlov, u Pančevu posle 40 godina sagrađen prvi ozbiljniji fabrički pogon, u kom već sada radi 300 ljudi, a u narednih nekoliko godina plan je da bude 1.000 zaposlenih. U prve dve faze, od kojih je prva završena, a druga traje do 2021, uloženo je 160 miliona evra, a ZF će u Pančevu proizvoditi auto-delove, između ostalih, za Mercedes, Audi i Volvo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče nije krio oduševljenje zbog dolaska nemačkog investitora, na čemu mu je, kako je rekao, čestitala i nemačka kancelarka Angela Merkel.

„I čuveni Hrvat Rimac (proizvođač električnih automobila, prim. ur.) rekao je kako je Hrvatska izgubila trku sa Srbijom, da je strašno da ZF ide u Srbiju, a ne u Hrvatsku“, rekao je Vučić u Pančevu, dodajući kako će ZF ubuduće imati još neke dobre vesti. „Imaćemo još dobrih vesti za Pančevce i za južni Banat“, rekao je predsednik Srbije.

Ta fabrika je, kako je rekao, velika stvar za Srbiju i donosiće ogromne rezultate. „Otvaranjem novih radnih mesta, ostaje više novca za lokalnu samoupravu, a građani će moći dobro da žive“, naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije iskoristio je ovu priliku da kaže da je od Narodne banke Srbije dobio podatke da je za prvih pet meseci ostvaren rast direktnih stranih investicija od 17 odsto.

Oduševljenje prvom velikom investicijom u poslednjih nekoliko decenija nije krio ni gradonačelnik Saša Pavlov.

„Ovde je fabrika od 30.000 kvadratnih metara, a pravi se još jedan pogon od isto toliko kvadrata. Osim toga gradiće se i naučno-istraživački centar gde će više od 100, blizu 200 vrhunskih stručnjaka moći da radi – rekao je Pavlov za TV Prva.

U fabrici u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu proizvodiće se elektromotori, električne mašine i generatori za hibridne i električne pogone, kao i prekidači za menjače i mikroprekidači. ZF je jedan od lidera u proizvodnji delova sistema za automobile, brodove i železnicu i zapošljava oko 140.000 radnika u više od 40 zemalja sveta. Prihod kompanije 2016. bio je veći od 36 milijardi evra, a neto zarada je te godine bila nešto malo manja od jedne milijarde. Trenutno, ZF ima više od 230 proizvodnih lokacija u svetu, a posle Pančeva u planu ove kompanije je izgradnja pogona u kineskom Guangzou.

Rimac hteo ZF u Hrvatskoj

I pre nego što se znalo koja će to velika kompanija doći u Srbiju, početkom prošle godine, Mate Rimac, osnivač kompanije za proizvodnju električnih vozila Rimac automobili, objavio je na društvenim mrežama kako jedna velika nemačka automobilska kompanija dolazi u Srbiju da bi proizvodila komponente za električne automobile. Rimac tada nije želeo da otkrije o kojoj se kompaniji radi, ali je napisao da je bio na skupu Uprave jedne velike nemačke automobilske kompanije koja ima prihode gotovo na nivou bruto domaćeg proizvoda Hrvatske.

Rimac je napisao da su Nemci tražili lokaciju u istočnoj Evropi za gradnju fabrike za električne pogonske sisteme i da su na kraju u najužem izboru od 15 zemalja ostale dve – Makedonija i Srbija. Nemačka kompanija se na kraju odlučila za Srbiju, a Rimac je tada rekao da mu je žao što nije znao ranije za to da pogura da se Hrvatska uzme u obzir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari